пʼятниця, 08 липня 2016 07:15

У вівторок починається вступна кампанія

Автор: Володимир Мукан
 

Із 11 липня вищі навчальні заклади починають прийом документів на вступ. Цього року кампанія триватиме два тижні замість трьох. Документи абітурієнтів прийматимуть тільки через інтернет.

— У паперовій формі можуть подати заявки лише ті, хто вступає за результатами екзаменів або співбесіди. Оригінали здають тільки після зарахування, — говорить 31-річна Інна Совсун, перший заступник міністра освіти і науки. — Цього року для вступу розглядатимуть лише сертифікат ЗНО за 2016-й. Тести за минулі роки — не дійсні.

Міносвіти скасувало позаконкурсне зарахування. Абітурієнти, які раніше могли вступати без іспитів, зараз повинні пройти співбесіду, творчий конкурс або скласти екзамен.

— Таке право матимуть ветерани АТО, бо вони демобілізувалися наприкінці березня і не встигли зареєструватися. Також вирішили таку норму лишити для дітей-сиріт. Бо, на жаль, ­рівень освіти в інтернатах значно гірший за звичайні школи, — пояснює заступник міністра. — Абітурієнти з окупованого Криму вступатимуть на конкурсній ос­нові. Держава їм виділила безкоштовні місця в кожному університеті України. З випускниками із захопленого Донбасу ситуація інша. Там близько 26 тисяч населення. Запропонувати пільги для всіх — дуже дорого для держбюджету. ­Донецькі та Луганські вузи здебільшого переїхали на територію України і безкоштовні місця передбачені там.

Цього року вступники зможуть подати заяви у 15 університетів на п'ять спеціальностей. Для кожної з них необхідно визначити пріоритетність.

— Абітурієнт визначає місце для спеціальностей, які обрав — перше, друге і так далі. Від ­найбільш бажаної до найменше. Якщо в людини вистачає балів, вона проходить на бажану спеціальність за першу хвилю зарахувань. Якщо ні, то за другу або третю, залежно від балів і конкуренції на вибраних спеціальностях.

100 балів становить мінімальна кількість набраних на ЗНО балів для вступу у вуз. Деякі університети встановлюють вищий мінімальний бал, щоб набрати сильніших студентів.

Зараз ви читаєте новину «У вівторок починається вступна кампанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути