пʼятниця, 04 вересня 2009 08:10

У потягах заборонили курити

Автор: фото: Тарас Подолян
  Пасажири поїзда Севастополь—Київ курять у середу вранці на пероні
Пасажири поїзда Севастополь—Київ курять у середу вранці на пероні

"Это какой-то маразм! Горбачевский сухой закон напоминает. Испортили нам такое удовольствие. Выпил пива, 100 грамм, а покурить — негде. Люди все равно курят, прячутся в туалете. Человек не может так просто бросить. Это как наркоман без дозы", — каже Володимир, 47-річний росіянин. Закурює, тільки-но вийшовши на перон київського вокзалу з потяга Москва–Київ.

Від 21 липня, згідно зі змінами до українського законодавства, курити в усіх поїздах на території країни заборонено. Порушників мають штрафувати на суму від 85 грн до 170 грн.

Провідник поїзда Київ–Санкт–Петербург Лілія Рудницька, 37 років, розповідає, що пасажири-курці сваряться з нею. Каже, пропонують шоколадки, аби дозволила покурити в тамбурі. Замовкають, коли Лілія нагадує про штраф.

— Треба робити окремі вагони для курящих. Бо зараз і жінки курять, та й діти. Люди обурюються: як це, в Росії і Білорусії курити у вагонах можна, а в Україні — ні. Ми, щойно пересікаємо кордон, вішаємо попільнички в неробочий тамбур. А як повертаємося в Україну — ховаємо їх, — говорить Рудницька.

Дехто з пасажирів проситься вийти на коротких зупинках, аби хоч раз затягтися. Але провідники не випускають людей, якщо поїзд стоїть менше ніж 10 хв.

Киянин Євген Ковтун, 28 років, виходить із потяга Київ–Севастополь. Каже, всередині не курили. Пригадує, як два тижні тому їхав із друзями поїздом Чоп–Київ зі Славського на Львівщині до столиці. Компанія хотіла покурити. Дали провідниці пляшку виноградної настоянки. Та дозволила палити в тамбурі.

У коридорі вагона поїзда Луганськ–Львів висить альбомний аркуш, на якому видрукувано "Не палити!"

— Неправильно написали. Треба писати "не курити". Так, як ми в природі кажемо. А то іноземець подумає, що не можна підпалювати, — робить зауваження провідниці, виходячи з вагона, львів"янин Ігор Кільчик, 43 роки. Він їхав з чотирма друзями. Серед них курців немає.

— Нащот куріння політику ведуть нормальну. Колись і я попробував, але батько "бичком" ногу припалив, то не курю досі. Без цього можна обійтися. У нашому вагоні не смалив ніхто, а в четвертому, я бачив, курили, — згадує Ігор.

— У мене трьох знайомих одного разу провідники на 200 гривень оштрафували. Але протоколу не складали. Провідники гроші собі в карман поклали, та й усе, — додає Іван, товариш Кільчика.

Росіянка Марина Соколова, 31 рік, із братом затягуються сигаретами біля потяга Київ–Санкт-Петербург. Марина курить п"ять років. Заборону на паління в поїздах підтримує. Каже, може потерпіти в дорозі кілька годин.

— От для тих, хто не курить, сигаретний дим — це мука. Самій неприємно, коли заходжу в накурений ресторан у поїзді. До Пітера їхати 23 години, має бути комфорт, — розповідає Соколова. Додає, що в російських потягах курити можна.

На першій платформі столичного вокзалу біля сміттєвих урн курять кілька чоловіків. Провідники підганяють їх, аби заходили до вагонів. Диспетчер оголошує відправлення поїзда Львів–Маріуполь. Курці кілька разів затягуються, нервово викидають недокурки й застрибують до вагона.

Зараз ви читаєте новину «У потягах заборонили курити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути