пʼятниця, 10 лютого 2012 07:00

У півторарічної Анастасії Коваль через рідкісну хворобу не гоїться рана

Автор: Фото надане Наталею Никоновою
  Анастасія Коваль із села Мала Стратіївка Тростянецького району Вінниччини має рідкісну ваду судин. Батьки збирають гроші, аби повезти дитину на лікування до Німеччини
Анастасія Коваль із села Мала Стратіївка Тростянецького району Вінниччини має рідкісну ваду судин. Батьки збирають гроші, аби повезти дитину на лікування до Німеччини

1,5-річна Анастасія Коваль із села Мала Стратіївка Тростянецького району Вінниччини має рідкісну ваду судин. Кров погано надходить до лівої ноги. На планеті таку хворобу мають 100 дітей та 400 дорослих.

Мала Стратіївка за 14 км од райцентру. У селі живуть 755 осіб.

У будинку Ковалів дівчинка сидить на ліжку в памперсі та рожевій кофтині. Стає на ноги, бере книжку з картинками, каже: "Мама, на". У Анастасії помітно набряклі ліва нога та сідниця. Шкіра синя. Ступня розпухла. Біля коліна велика пляма постійно кривавить.

Мати Олена Коваль, 35 років, садить доньку собі на коліна. Обережно прикладає примочку зі спиртом та магнезією до рани, перев'язує ногу еластичним бинтом. Це втамовує біль.

— Ножка болить? — пригортає дитину. — Колготи та черевики вдягаємо зі сльозами. Бувають приступи судороги. Деформовані судини викручують ножку.

Олена Петрівна в декретній відпустці. Працювала в районному підприємстві "Тростянецька криниця". Її чоловік 40-річний Олександр Федорович — столяром у приватній фірмі в сусідньому Чечельницькому районі. Крім Анастасії, виховують двох синів — Артема, 16 років, та 12-річного Максима. Про доньку мріяли.

— Дуже раділи, коли я втретє завагітніла. На УЗІ ніяких вад медики не помічали. У роду судинних хвороб ні в кого немає. Але вже в роддомі лікарі сказали, що дитя народилося з вадою. На ніжці були синці і крововиливи. Заборонили купати й торкатися ноги. Перші дні були як страшний сон, — згадує Олена. — Нас направили в дитячу обласну лікарню.

Вінницькі лікарі таких хворих ніколи не бачили.

— Ми вперше стикаємося з такою патологією. Хотіли консультуватися в київських клініках, які змогли б цій дитині допомогти. Але вони теж не можуть прооперувати. Не вистачає досвіду та обладнання, — говорить Оксана Моравська, заступник головного лікаря Вінницької дитячої обласної лікарні.

Малій поставили діагноз — вроджена ангіодисплазія лівої нижньої кінцівки й направили до київської спецлікарні Охматдит.

— Але й там відмовили в лікуванні, — додає мати. — Дали направлення в інститут хірургії й трансплантології. Там лікарі сказали, що ця судинна патологія не лікується. Поставили новий діагноз. Порадили перемотувати ногу еластичним бинтом і обстежуватися щопівроку. Але з кожним днем дитині ставало гірше.

Ця хвороба руйнує м'які тканини, кістки. Виникають набряки та виразки, які не гояться.

Батькам порадили звернутися до німецької клініки "Фолді".

—  Таку хворобу можна вилікувати до 5 років. Німецькі медики лазером пролікують рану на нозі, — продовжує Олена Коваль. — Це обійдеться в 440 тисяч гривень. Власними силами нам їх не зібрати. Прошу в людей допомоги.

У кімнаті полиці заставлені іконами. Настя бере образок Діви Марії та цілує.

— Ми молимося безперестанку, — говорить бабуся Марія Червоняк, 50 років.

Жителі села, родичі та знайомі почали збирати гроші на операцію. Відгукнулися люди з Росії. Вже зібрали майже половину.

ПАТ ВТБ Банк
МФО 321767
Код Банку 14359319
Р/р 29244000001153
Призначення платежу: Нарахування грошей на ПК № 4438740101044506
Коваль Олена Петрівна, ІПН 2804818906

Зараз ви читаєте новину «У півторарічної Анастасії Коваль через рідкісну хворобу не гоїться рана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути