вівторок, 20 вересня 2011 07:48

У підручник історії вписали біографію Януковича

У підручник історії вписали біографію Януковича

Новий підручник з історії України для 11-класників менший за попередній на 100 сторінок. Є біографія Віктора Януковича. Переписати підручник вимагав міністр освіти Дмитро Табачник.

У старій "Історії" перший розділ називався "Україна під час Другої світової війни", у новій — "Велика вітчизняна війна". Раніше Організація українських націоналістів була описана трьома абзацами, тепер — одним реченням: "Боротьбу проти сталінського тоталітаризму в краї очолила Організація українських націоналістів (ОУН), яка нараховувала близько 20 тисяч". Загибель Романа Шухевича та Степана Бандери в обох книжках не описана.

— У новому підручнику нема згадок про Карпатську Україну, з проголошення якої фактично для українців почалася Друга світова війна. Не у вересні, як для поляків, а вже в березні 1939 року, коли угорці здійснили агресію проти щойно проголошеної української держави на Закарпатті. Це для закарпатців боротьба проти Угорщини була вітчизняною війною. Вони захищали свою батьківщину. А УРСР була радянською державою, а не незалежною. Про перемогу у війні автори говорять устами російського письменника Костянтина Федіна, а українцям вклеюють ярлик колаборантів, — каже доктор історичних наук Володимир Сергійчук, 61 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник викинув зі шкільної програми "помаранчеву революцію" і УПА

Помаранчевій революції в попередній "Історії України" був відведений розділ, у новій — два абзаци. "Опозиція вдалася до протестних акцій... повністю паралізувала роботу центральних органів влади..." — пишуть автори книги.

— Ідеться про часткове повернення до попередніх схем. Думаю, це безпосередньо пов'язано з роллю Табачника, його трактовками Другої світової війни, негативними висловлювання про ОУН та УПА. Він вживає при оцінці подій класичну радянську історикографічну схему, — каже про новий підручник політолог Олексій Гарань, 52 роки.

Зараз ви читаєте новину «У підручник історії вписали біографію Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути