вівторок, 10 листопада 2015 07:45

"У нас є серйозна перевага. Ні Росія, ні бойовики не підуть у наступ"

— Бойовики здійснюють тиск, щоб Україна прийняла зміни до Конституції про надання Донбасу особливого статусу, яким його бачить Путін, — каже про посилення бойових дій у зоні АТО колишній заступник начальника Генштабу 62-річний Ігор Романенко.

Протистояння на Донбасі загострилося. У неділю 8 листопада після 18.00 українські позиції обстріляли 20 разів. Бойовики вели вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Найбільше атакували на донецькому напрямку. Шість разів обстрілювали Авдіївку, тричі — Піски. Використовували також зенітні установки і бронетехніку, повідомив координатор групи "Інформаційний спротив" 43-річний Дмитро Тимчук.

Тим часом російський міністр закордонних справ 65-річний Сергій Лавров заявив, що виконання Мінських домовленостей відкладається на наступний рік.

— Необхідно розробити прийнятний закон про місцеві вибори на Донбасі. Після цього знадобиться три місяці для підготовки виборів. До кінця року ми це зробити не зможемо, — сказав Лавров після засідання міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" 6 листопада.

— Очевидно, що Мінські домовленості до кінця року виконати неможливо, — каже Романенко. — Тому їх виконання перенесли на 2016-й. Це означає, що затягується визволення полонених і взяття під контроль кордону. Не думаю, що бойовики зараз підуть на суттєве загострення. Не зможуть воювати в Україні і Сирії одночасно. Не витримає економіка. Росія концентрується на Сирії, бо там їхні справи значно кращі. Там із ними рахуються.

Військовий експерт 44-річний Дмитро Снєгирьов вважає, що подальшої ескалації не буде. Сепаратисти надалі вестимуть диверсійну війну.

— Обидві сторони конфлікту приховували кількість обстрілів. Їх було значно більше, — говорить Снєгирьов. — Тепер ОБСЄ хоче відновити репутацію після скандалів. Тому почала давати реальну інформацію. Триватиме перманентна війна. Вони й надалі кошмаритимуть нас диверсійними групами. Триматимуть у напрузі все суспільство, щоб виторгувати особливий статус для Донбасу, пенсії. Хочуть зняти блокаду з окупованих територій і легалізувати бойовиків. Інакше призначили б вибори не на літо, а на зиму. За час перемир'я українська армія добре закопалася в землю. У нас є серйозна перевага. Ні Росія, ні бойовики не підуть у наступ, бо зазнають величезних втрат. До того ж це буде пряма інтервенція. Мобілізацію нам проводити не варто. Бо знову, як під час останньої хвилі, наберемо багато "аватарів" (військовослужбовці, які пиячать. — "ГПУ").

— Ми відводимо озброєння, а бойовики під керівництвом Кремля посилюють обстріли, — каже військовий експерт 49-річний Ігор Козій. — Це триватиме, доки зріле російське суспільство в демократичний спосіб не переобере президента. Тенденція посилення чи послаблення вогню залежить від наявності боєприпасів. Зараз Москва їх активно постачає, тому обстріли посилюються. Росія не виконуватиме жодних зобов'язань. Маємо зміцнювати державність. Боротися з корупцією, яка є основним інструментом Путіна для руйнації України. Маємо вступити до НАТО. Але українське керівництво не готове. Шкарпетки для солдатів депутатам набагато важливіші за реформування Збройних сил і боротьбу з корупцією. Сучасна армія тримається на ентузіазмі небагатьох військових, яким постійно загрожує деморалізація і криміналізація.

Зараз ви читаєте новину «"У нас є серйозна перевага. Ні Росія, ні бойовики не підуть у наступ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути