вівторок, 07 червня 2016 06:20

У Ахметова відберуть столичні тепломережі

У мерії планують ­від­мо­ви­тися від послуг ­Київенерго. Воно входить до корпорації ДТЕК олігарха Ріната ­Ахметова. Договір міста з компанією закінчується 2017-го.

Київенерго орендує столичні теп­ломережі. За це щороку сплачує до міського бюджету 10% свого прибутку за минулий рік, але не менше ніж 2 млн грн. 2015-го звітувало про 1,6 млрд грн збитків і сплатило мінімальну суму.

Замість приватної компанії постачати киянам тепло та обслуговувати тепломережі має новостворене комунальне ­Київтеплоенерго. Мер Віталій Кличко затвердив його статут. Зараз документ пого­джує комісія Київради з питань житлово-­комунальних послуг. ­Керівником підприємства призначили Юлію Орел, колишнього заступника директора одного зі столичних ЖЕКів.

— ДТЕК щороку просить регулятора дозволити підняти тарифи на електроенергію, — говорить 45-річна Марія Яковлєва, експерт Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності. — Але не поспішає обладнувати прибудинковими та індивідуальними лічильниками 1 мільйон 200 тисяч столичних домогосподарств. А навіщо? Кияни однаково сплачують за холодні й гарячі батареї.

— Мерія має переглянути відносини з Київенерго. Це — паразит на теплових мережах столиці. Витягує ресурси й нічого не вкладає в розвиток. Тепломереж практично не модернізує, лише лагодить. Ремонти оформляє як інвестиції. Вимагає, щоб їх оплатило місто. Громада Києва не впливає на діяльність Київ­енерго. Контролювати його мав би Антимонопольний комітет. Проте там підтримують олігархів, а не людей, — розповідає 67-річний Олександр Сергієнко, директор громадської організації "Інститут міста". — У наших політичних та економічних умовах комунальні підприємства ефективніші за приватні. Новостворене Київтеплоенерго повністю належатиме місту. Його зможе перевірити кожен депутат.

Зараз ви читаєте новину «У Ахметова відберуть столичні тепломережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути