вівторок, 06 вересня 2016 07:20

Туристи у Криму залишаються не довше тижня

Автор: ФОТО З САЙТА www.obozrevatel.com
  Керченська поромна переправа в оксамитовий сезон. Туристів немає
Керченська поромна переправа в оксамитовий сезон. Туристів немає

— В Крыму бархатный сезон, а в пансионатах людей почти нет, — каже бізнесмен із Керчі 44-річний Віталій Олейніков. — Але порівняно з 2014-м люди приїжджали.

— У червні база була майже заповнена, — продовжує. — Мусив знизити ціну, закупити кращу білизну й рушники. Їздив у Краснодарський край, запрошував туристів. Хороший наплив мав із середини червня до середини липня. Коли росіянам заборонили їздити в Туреччину. Були й українці. Стало гірше із двох причин. Росіяни подружилися з турками та запустили чартерні рейси. Плюс затримки на кордоні. Майже тиждень туристів не випускали. Люди залишаються щонайбільше на тиждень. Хоча раніше росіяни приїздили на місяць-півтора, рідко — на 10 днів.

На узбережжі — багато покинутих пансіонатів. Їх грабують.

— Уже два роки не роблять ремонтів. Фарба полущилася, двори позаростали. Чимало пансіонатів належать іноземцям. Мої сусіди — поляки, за дві хати — білоруси. Вкладали, аби мати на пенсію. Два роки вичікували. Тепер просять, аби використовував їхні приміщення, навіть без плати. Зрозуміли, що це надовго. Сіль і вітер псують будівлі. Якщо не доглядати, швидко згниють. Кілька баз віддав громадським організаціям для зборів. Ще в деяких, біля порту, тримаю пшеницю, помідори, цибулю, крупи.

Раніше власники баз заробляли на номері $1 тис. за сезон. Тепер $300.

— Кілька років тому читав російську статистику. Зберігання тонни зерна на елеваторі від урожаю до урожаю коштувало 4 тисячі рублів або тисячу гривень, — каже 53-річний Володимир Ярмоленко, власник пансіонату "101" у селищі Приморському Феодосійського району. — Середній номер має площу 18 "квадратів". Можу засипати до 20 тонн. У Криму бракує елеваторів. Зерно цьогорічного врожаю влада наказала не вивозити. Купував на полі з-під комбайна. До весни подорожчає вчетверо. Вигідніше зберігати на базі, ніж приймати туристів. Бізнес переорієнтую. 20 номерів зберегли курортний профіль, але погоди не роблять. Суто для спілкування.

Він — росіянин, працював у Москві. Бізнес оформив на дружину-українку. 2001-го збудував чотири корпуси на 320 людей.

— На початку 2000-х земля була дешева. Будинок із 13 сотками купили за 6,5 тисячі доларів. Усе будували з місцевого ракушняка, — розповідає Володимир. — Промислові об'єкти купували за копійки, розбирали. Частину матеріалів продавали, частину пускали на будівництво. Після Москви працювалося легко. Там — вічно перевірки, наїзди, підстави від конкурентів.

Змінити бізнес вирішив ще у кризу 2008-го. Вперше заговорили, що Росія не така вже могутня. Клієнтів ми не втратили, бо знизили ціни. Але зрозумів, щасливого курортного майбутнього в Криму не буде. Закупив свиней, корів. Із цього живу. За сезон 2014-го заробив тисячу доларів. Торік людей було більше. Але вкладав у ремонти. Цьогоріч дорожче було відкритися.

Натякає на поганий зв'язок:

— Беру слухавку, а чую гул. З інтернетом перебої. Не до всього є доступ, не скрізь ідуть листи. Соцмережі перевіряють. Тому нічого нікому не передаємо й на життя не скаржимося.

Зараз ви читаєте новину «Туристи у Криму залишаються не довше тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути