четвер, 27 жовтня 2011 00:30

Трьом селам відключили газ

З початку опалювального сезону газовики відрізають користувачів від газу. Є внутрішня вказівка — відключати всіх, у кого газова система не обладнана автоматичними захисними елементами чи неперевірена. При виявленні неполадок, користувачі мають за власний кошт їх усунути.

У Хмельницькій області без газу залишилися три села — Гречана, Пасічна та Рідкодуб Старосинявського району. Це більш як тисяча жителів.

— Холодно у хаті, — говорить Олена Мостовенко, 37 років, із Пасічної. — У нас двоє дітей. Гріємся як можемо. Комунальники приходили літом. Сказали, якщо не поставимо автоматичний виключатєль газу, відключать. Але він дорогий. Стоїть більш як тисяча гривень.

Газ селянам почали відрізати з літа.

— У нас Ганна Міщук вмонтувала в котел газ-контроль улітку, — каже 53-річна Галина Шеремета, секретар сільської ради Пасічної. — Спочатку газовики не перевірили, як робить. А тепер виявилося, він не підходить.

"Хмельницькгаз" опломбував крани в домах, де немає автоматичної системи вимкнення газу. Селяни почали скаржитися в райдержадміністрацію. Там пояснили, що працівники "Хмельницькгазу" індивідуально підходитимуть до кожного.

У місті Мукачеве 6 жовтня газ відключили дев'ятиповерхівці на вул. Закарпатська, 8. У Дніпропетровську без блакитного палива залишаються 14 багатоповерхівок. У домах на просп. Металурга в Маріуполі — подібна ситуація.

— Відключили газ уранці 19 жовтня, — розповідає 30-річна Людмила Вірич, жителька маріупольської п'ятиповерхівки. — Приїжджав головний інженер з "Маріупольгазу", сказав, мають перевірити усі квартири перед початком опалювального сезону. Інакше — газу не дадуть. Але ж контролери приходять удень, в робочий час, більшості з мешканців немає удома.

— У кожному випадку є договір та певні технічні умови. Вони офіційно затверджені. Від них потрібно й відштовхуватися, вирішуючи, праві комунальники чи ні, — каже столичний адвокат Тетяна Монтян. — Гадаю, що перекривати газ комунальникам невигідно. Інша справа, що люди нехтують правилами техніки безпеки. Думаю, нікому із сусідів неперевіреної квартири не хотілося би злетіти в повітря. Бо прецеденти були.

Зараз ви читаєте новину «Трьом селам відключили газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути