вівторок, 14 січня 2014 05:45

Торік у Києві негативного було вдвічі більше від позитивного

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
  У столичному ботанічному саду імені академіка Фоміна біля метро Університет розцвіли японська айва та жимолость. Причина — аномально тепла погода. Термометр показував плюсову температуру кілька тижнів
У столичному ботанічному саду імені академіка Фоміна біля метро Університет розцвіли японська айва та жимолость. Причина — аномально тепла погода. Термометр показував плюсову температуру кілька тижнів

У соціально-економічному та політичному житті столиці торік було вдвічі більше негативного, ніж позитивного, вважають києвознавець 45-річна Владислава Осьмак та директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко, 63 роки. Вони проаналізували події у житті Києва 2013-го. До втрат зарахували знесення пам'ятника Леніну, а масштабний снігопад у березні – до явищ, які позитивно вплинули на місто.

Серед негативів називають 10 основних подій.

Висаджені навесні на Хрещатику м'ясочервоні каштани сорту Бріотті, що Київська міська держадміністрації закупила в Італії, виявилися звичайними. Хто винен у підміні саджанців, не з'ясували.

Капітального оновлення доріг не зробили. Коли навесні розтанув сніг, вони були вкриті великою кількістю ям.

Втрата міської влади. Повноваження Київської міської ради закінчилися 2 червня. Відтоді вважають нелегітимною. Виборів досі не провели. 14 грудня керівника КМДА Олександра Попова усунули з посади. Його підозрюють у причетності до розгону Євромайдану 30 листопада. Без мера місто живе з 2 червня 2012 року. Тоді Леонід Черновецький подав у відставку.

Підвищення цін на продукти. На яйця — на 22%, на масло — на 13%, цукор подорожчав на 9%, хліб — на 4%.

Побільшало мертвонароджених дітей. За 11 місяців таких народилися 156. За аналогічний період 2012 року – 114. Причина – забруднене повітря та вода.

Гостиний двір. Почалися активні роботи довкола реконструкції його в торгово-офісний центр. Контрактова площа, де він розташований, була найменш забудованою сучасними спорудами. Тепер перетворилася на суцільну парковку. Її архітектурну цілісність руйнують зведеннями на Валах, на розі Костянтинівської та площі, біля кінотеатру "Жовтень".

Десятинний провулок. Там продовжують зводити 7-поверховий комплекс. Для цього знищили рештки княжого палацу і будинку ХІХ ст.

Оглядовий майданчик у Маріїнському парку. Навесні стався зсув ґрунту. Через це сповзли дерева та земля. Потім майданчик демонтували.

Пам'ятники двічі героям Радянського Союзу, відкриті на Алеї воїнської слави. Проектом передбачено 14 погрудь. Навіщо відкривати ще, якщо кожен кандидат має пам'ятники в рідному місті.

Знесення пам'ятника Леніну. Слід розділяти Леніна як ідеолога і як пам'ятник. Як пам'ятник треба було забрати у музей. Є ідея зробити окрему алею, поставити туди монументи всіх вождів, комісарів СРСР та показувати дітям, хто організував терори, Голодомор тощо.

Серед позитивів виділяють шість подій.

Першим називають Майдан. Певно, найбільший здобуток усіх українців за 2013 рік. Це показник того, що кияни пригадали власний досвід – виходити за рамки, допомагати одне одному.

Нова станція метро – Теремки, відкрита 6 листопада.

Нові естакади і тунелі на Поштовій площі. Зведені відповідно до плану реконструкції Поштової площі.

Відновлені сходи біля пам'ятника Магдебурзькому праву. Востаннє їх реставрували у 1987-1988 роках.

Сніг у березні. Катання на санчатах, лижах і бордах у місцях, де їздить транспорт – один із найяскравіших спогадів киян. Природа намалювала модель ідеального міста, в якому менше місця для машин і більше – для людей.

Культурні акції, що вийшли за межі галерей. Фестиваль вуличної їжі, Арт-пікніки Слави Фролової у парку Виставки досягнень народного господарства. Окремої уваги заслуговує фестиваль "Гогольфест".

Зараз ви читаєте новину «Торік у Києві негативного було вдвічі більше від позитивного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути