вівторок, 24 січня 2017 06:00

"Сєпарів кришило на моїх очах. Мені аж серце вискакувало"

"Сєпарів кришило на моїх очах. Мені аж серце вискакувало"

— Я бачив обличчя сепаратиста, який стріляв у мене з 70 метрів. Бачив злість у його очах, — каже боєць 54-ї бригади ЗСУ 26-річний Артем Ронін із позивним "Роні".

Брав участь у боях на Світлодарській дузі 18—23 грудня 2016-го.

— Був на посту 18 грудня о шостій ранку, — згадує Артем Ронін. — Спочатку по нас працювала артилерія, міномети. Потім сєпари пішли в наступ. Це було пекло. Землю орали ворожі снаряди, міни. Ми стояли з 25-ю бригадою на лінії в 4 кілометри. Весь цей відрізок покривався вогнем. Були моменти, коли здавалося, що не виживемо. Я був у другій роті. Хлопці з третьої й першої розказують, що вже в думках прощалися з життям. У них було найважче.

Деякі волонтери казали, що наша артилерія пізно спрацювала.

— Це неправда. Наша "мінометка" ­спрацювала на відмінно. Сєпарів кришило на моїх очах. Мені аж серце вискакувало. Десятки тіл валялися на полі. Це була гарна робота. Дописи в соцмережах про початок Третьої світової — піар-хід людей, які сидять удома на диванах і вдають, що допомагають. Моя дівчина читала всю цю істерію й постійно дзвонила. Заспокоював її, що живий, усе гаразд. Не поширюйте паніку. Цим ви нам ще більше шкодите. Сєпари це публікують на своїх сторінках. Українці під окупацією читають їх і вважають, що ми розбиті, деморалізовані. Втрачають надію. Хочете допомогти? Підіть у церкву, помоліться Богу, щоб оберігав нас.

Наскільки ви були готові до наступу терористів?

— Нас постійно обстрілювали. З важкого й стрілецького озброєння. Завжди були в стані підвищеної бойової готовності. Проте до цього не можна бути цілком готовим. Це потрібно пережити.

Офіційні дані про втрати — правдиві?

— Я бачив, як загинули друзі, побратими: "Гюрза", "Шайтан", "Санич". Ми зналися давно. Хто помер від осколків, хто — від прямого попадання кулі. Російські найманці підійшли до нас на 30 метрів. Це війна. І втрати будуть завжди. У нашій 54-й бригаді справді загинули шестеро. Багато поранених. У 25-й — свої вбиті й поранені. Про це нічого не знаю. Я — солдат. Моя справа воювати, а не язиком мести.

Ви захопили позиції терористів. Що знайшли в їхніх окопах?

— Харчові пакети, аптечки, зброю. Усе — російського виробництва. Зокрема кулемети ДШК. Уже давно всім усе зрозуміло. Просто світ не може зважитися й офіційно визнати, що Росія воює проти України. Адже тоді доведеться вживати усіх заходів для захисту нашої країни. Вони не готові. Своїх проблем вистачає. Їхні наміри часто розходяться з діями.

Не страшно було наступати на регулярну ворожу армію?

— Вони — прості смертні. Їм так само відриває голови, руки і ноги. Маємо вагомий плюс — ми на своїй землі.

Можна говорити про подальший наступ?

— Про це можуть говорити лише гарячі голови. По-перше, ми зазнали відчутних втрат, багато поранених. По-друге, мінлива погода робить шляхи непридатними для доставки зброї та спорядження. По-третє, втративши величезну кількість людей, вороги стали обережнішими. Наступ може призвести до значних втрат серед наших воїнів. На все свій час. Ми обов'язково підемо вперед. Аби в гарячці не наробити помилок.

Зараз ви читаєте новину «"Сєпарів кришило на моїх очах. Мені аж серце вискакувало"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути