Ексклюзиви
середа, 28 вересня 2011 02:30

Священик переносить храм за 50 кілометрів

245-літню церкву святого архістратига Михаїла переносять із села Горинка Кременецького району Тернопільщини до Залужжя Збаразького району. На цьому наполіг залужянський  49-річний Михайло Найко, священик православної церкви Київського патріархату. Намагається врятувати храм.

— Цю церкву я побачив кілька років тому. Давно не діюча, коштів на неї ні в держави, ні в села немає. Поруч парафіяни звели нову. А в цій через бурю баню розкрило, дощами затоплювало. Балки всередині прогнили, впали на склепіння. Я зрозумів, що ще одної зими цей храм не витримає, — розповідає отець Михайло.

Зі своїм товаришем, головою місцевої пасічної спілки Андрієм Шалаєм, священик вирішив розібрати церкву на дошки і перевезти до села, де має парафію. Зібрав усі погоджувальні документи в Горинці й узявся до роботи.

— Добровольці на таку справу відгукуються мало. Під магазином із горілкою охочих більше. Ну та що зробиш. П'ятеро–семеро допомагають розбирати храм. Чергуються, хто коли має змогу прийти. Як нікого нема — робимо вихідний. Зараз дні робочі, не кожен може помогти. Ми уже і з центром зайнятості договір уклали, щоби присилали до нас безробітних. Але у Збаражі всі готуються до святкування 800-річчя міста, люди переважно на реконструкції стадіону там задіяні. Слава Богу, погода зараз гарна. Наш місцевий підприємець дав свій бус із причепом. То ж села не ближні, треба по 50 км кожного дня їздити. Надіємося, до дощів таки встигнемо перевезти храм. Уже розібрали баню, дзвіницю та ризницю. Щоби потім відновити церкву, кожну дощечку і з'єднання підписуємо.

Востаннє храм святого архістратига Михаїла реставрували 1926 року.

Зараз ви читаєте новину «Священик переносить храм за 50 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути