пʼятниця, 08 липня 2016 00:15

"Столичних не чіпають, бо проти них не зібрали доказову базу"

Автор: ФОТО З САЙТА www.vk.com
  Для нелегального видобування бурштину викопують двометрові ями. Потім у них ставлять помпи, які розмивають ґрунт до 15 метрів углиб. На бурштинових ділянках не ростуть дерева, гинуть тварини. Є випадки утоплення людей
Для нелегального видобування бурштину викопують двометрові ями. Потім у них ставлять помпи, які розмивають ґрунт до 15 метрів углиб. На бурштинових ділянках не ростуть дерева, гинуть тварини. Є випадки утоплення людей

Бурштиновий бізнес у Києві контролює еліта. За різні напрямки відповідають колишні й теперішні правоохоронці та нардепи, — каже 36-річний Олексій Гриценко, активіст Автомайдану. Він досліджує тему незаконного видобування бурштину.

— За гроші, які йшли від цього бізнесу, відповідав колишній заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар, по лінії СБУ був Володимир Демчин. Він представлявся людиною Ігоря Кононенка (народний депутат, давній бізнес-партнер президента Порошенка. — ГПУ). Житомирську область контролював нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Борис Розенблат, Рівненську — колишній "регіонал" Володимир Продіус і "свободівець" Ігор Кривецький.

Чому їх не чіпають, а обмежуються регіональним рівнем? Юрій Луценко був міністром внутрішніх справ. Він не знав про цю ситуацію?

— Столичних не чіпають, бо проти них не зібрали доказову базу. Та і частина з них працюють у правоохоронній системі. Вони не будуть самі себе садити. А щодо Луценка, то активний видобуток бурштину почався з 2010 року. Тоді він вже не очолював МВС. Основний покупець сонячного каменю — Китай. Іде туди через Польщу та інші країни.

У системі незаконного видобування бурштину діє кругова порука. Наприклад, у Ємільчинському районі Житомирщини на його видобуток їздить начальник тамтешньої поліції. А його кришує кум із СБУ. Бурштиновий бізнес обріс і сервісами. Зараз просто в копальнях продають комплексні обіди.

Ліквідована одна з найбільших груп. Що буде з іншими?

— Прибрати треба постачальників товару — тих, хто переправляє бурштин за кордон. Не впевнений, що це зроблять. Є проблеми в законодавстві. Коли забирають помпу — копачам призначають штраф у 1,5 тисячі гривень і прилад повертають. Спецоперація налякає видобувачів, однак проблему не вирішить. Більше потрібно запитувати і з лісників. Вони мають нести кримінальну відповідальність за пошкодження території. З іншого боку, треба розширити їхні права й дозволити використовувати зброю.

Що ще допоможе побороти проб­лему?

— Треба створити прозору систему видачі дозволів від підприємства "Держ­гірнадра". Тоді через електронну систему конкурсів зможуть зайти нормальні інвестори. Видобуток янтарю відбуватиметься у кар'єрний спосіб. Для багатьох людей це вирішить питання роботи. Зможуть працювати у цих кар'єрах.

Податки платять з одного відсотка видобутого бурштину

В Україні 47% коштів перебувають у нелегальному обігу. Такі дані торік оприлюднило Міністерство економіки.

— Найвигідніші бізнеси, крім бурштинового: вирубка лісів, видобуток вугілля, піску і гравію. Також дуже прибутково поставляти товари у самопроголошені ДНР і ЛНР, — каже бізнес-консультант 40-річний Андрій Степановський. — Ці бізнеси поділені між підприємцями і депутатами. Дохід з кожного — від 1 до 5 тисяч доларів щодня.

Звичайній людині до такої діяльності доступ закритий. Для організації бізнесу необхідно займати високі посади. Найпоширеніші із нелегальних занять — видобування бурштину і вирубка лісу. Перше заняття в тіні на 99 відсотків, друге — десь на 80. Бачив, як лісник обходив свою територію та списував "погані" дерева. В основному дуби. Потім їх вирубують нібито на дрова. Насправді ж вантажать у вагони та продають у Німеччину й Італію. Дохід — 100 мільйонів доларів на рік у масштабах України.

Зараз ви читаєте новину «"Столичних не чіпають, бо проти них не зібрали доказову базу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути