вівторок, 22 травня 2012 06:30

Станції столичної підземки озвучив американець

Із минулого тижня в столичному метро назви станцій озвучують двома мовами — українською й англійською. Загалом київською підземкою курсують 15 таких потягів — по п'ять на кожній гілці.

У вівторок о 21.00 на станції Хрещатик оголошують наступну зупинку — Театральну. Після українського англійський варіант звучить тихіше, слова нечіткі.

— Ну й вимова. Нічого ж не зрозуміло. Суцільне "жвжвжвж, веа-веа-веа". Учень початкових класів краще б сказав, — говорить подрузі кароокий шатен, років 20, у картатій сорочці. Обоє сміються.

Станції англійською мовою називає американець Ентоні Нокс. Він працював диктором на радіо у штатах Невада й Колорадо. З вересня 2010-го живе в Україні. Викладає економічну теорію та суспільствознавство в столичній Печерській міжнародній школі.

— Ентоні визнали найкращим ведучим на заходах міжнародної спільноти Києва. Коли ми шукали, хто міг би оголошувати станції, то керувалися такими вимогами — інтонація, звучання, правильність наголосів. Він підпадає під усі ці критерії. Ентоні краще володіє мовою, ніж наші викладачі. Він спеціально їздив до Лондона дізнатися, як там озвучують станції метро, — розповідає телефоном працівник прес-служби підземки.

— Їхала з роботи додому і звернула увагу на цей жах. Назви оголошують чітко, а от фразу "обережно, двері зачиняються" не розібрати, нічого не зрозуміло. Її чути лише до половини. Це американець? Ні, я з американцями спілкувалася. Вони так не говорять, — каже 73-річна Ельвіра Тютченко, доцент кафедри сучасних європейських мов Київського національного торговельно-економічного університету.

До 1 червня всі потяги київської підземки матимуть двомовні оголошення, повідомляють у метрополітені.

У київському метро виправляють написи на 180 інформаційних щитах, які встановили нещодавно. Майже кожен другий був із граматичними чи смисловими помилками в англійських написах, вважають експерти.

Зараз ви читаєте новину «Станції столичної підземки озвучив американець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути