пʼятниця, 05 лютого 2016 06:40

Сучасні пральні машини працюють без ремонту сім років

— Приходжу з роботи, а підлога на кухні залита водою. Ще й сусіди знизу вриваються у квартиру з криками. Затопила їх через пральну машинку, — розповідає 41-річна Галина Ващук із Черкас. Вона 16 років користується пралькою "Самсунг". За цей час жодного разу не ламалася.

— Не витримав клапан води. Його прорвало. Якби я перекривала підведену до пральки трубу з водою, цього не сталося б. Ліньки було щоразу нагинатися до крана.

Термін експлуатації пральної машинки — 12 років, якщо користуватися тричі на тиждень. Ресурс сучасних моделей — сім років.

— Надійність пральки мало залежить від виробника. Більше впливають умови роботи — стрибки напруги, якість води, порошків, вага речей, — каже 44-річний Олексій Клєпіков, майстер пральних машин. — Найчастіше скаржаться, що машинка не зливає воду. Це трапляється через забитий фільтр на зливі. Його чистять самостійно — викручують, промивають і повертають назад. Протікати машинка може через погано закручений фільтр, потріскану гуму біля люка чи пошкоджений патрубок.

За шість-сім років роботи в більшості машинок стаються однакові поломки — виходить із ладу помпа, що відкачує воду, перестає гріти тен.

— Заміну помпи краще довірити майстру. А ось тен можна поміняти й самотужки. Перед тим краще подивитися відео в інтернеті, як це зробити на вашій машинці. Але буває, що ущільнювальна гума навколо тена розбухає і витягти згорілу деталь важко навіть майстру.

— Якщо чути шум двигуна, але машинка не крутить барабан — зносився пас. Він передає оберти мотору на барабан. Його нескладно замінити самотуж­ки. У старих моделях були клинові ремені. Подібні можна було підібрати в магазинах запчастин для сільськогосподарської техніки. На сучасних машинках застосовують поліклинові або струмкові з тонкою насічкою. Такі можна купити або в інтернеті, або на великому господарчому ринку.

Якщо пас не рветься, а спадає, потрібно міняти підшипники барабана. Вони зношуються і натяг ­ременя слабшає.

— При серйозній поломці дешевше замінити ­машинку, ніж ремонтувати її. Майже в усіх пральок баки — нерозбірні. Тому замінити підшипник складно. Електронна плата керування деяких моделей коштує від 5 тисяч гривень. Якщо виходить із ладу, то за такі гроші краще купити недорогу, але нову машину.

Машинку чистять лимонною кислотою

Із часом від нагрівання води на тені пральної машини утворюється накип. Через це температура нагріву зменшується, псується тен.

— Щоб не мати проблем із цим, слід раз на півроку промивати пральку засобом від накипу, — радить Олексій Клєпіков. — Можна застосовувати спеціальні препарати, що продають у магазинах. А можна — й лимонну кислоту. Діють однаково, але кислота дешевша. У барабан насипають від 100 до 150 грамів кислоти, залежно від розмірів машинки. ­На годину запускають режим прання з температурою від 70 до 95 градусів.

Варто перевіряти фільтр — особливо тим, хто має домашніх улюбленців. Бо фільтр може забитися за два місяці.

Якщо водопровідна вода — жорстка, бажано встановити фільтр із гранулами для її пом'якшення.

Доставку пральки до майстерні оплачує виробник

Якщо зламалася пральна машина, яка на гарантії, її доставку до майстерні оплачує фірма-виробник.

— І неважливо — до майстерні 3 кілометри чи 100. Вироб­ник укладає з ремонтною майстернею угоду і закладає транспортні витрати у доларах — близько 50 центів за кілометр. Перед покупкою машинки жителям ­віддалених сіл краще перестрахуватися — зателефонувати на гарячу лінію виробника й запитати про доставку приладу у випадку його поломки на гарантії, — каже Олексій Клєпіков.

Гумовий ущільнювач міняють самотужки

Через прання одягу, забрудненого піском і сміттям, псується гумовий ущільнювач люку пральної машини. Про це говорить чернігівець Андрій ­Пушкін, 36 років. Він ремонтував пральні машини.

— Замінити цей ущільнювач легко. Він прикріплений на гвинтах або ­гумових кліп­сах. Відкручувати їх не ­треба. Так можна заощадити 200 гривень на роботі майстра. Деталь замовляють у сервісному центрі.

Зараз ви читаєте новину «Сучасні пральні машини працюють без ремонту сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути