пʼятниця, 09 грудня 2016 09:52

"Складу злочину не було. Справу шили білими нитками"

Автор: Олександр Гандзій
  Юрій Павленко (праворуч) після звільнення йде з активістами по вулиці Соборній у Вінниці. Прямують до облради вимагати відставки її голови Анатолія Олійника. Він — кум Петра Порошенка й через нього ”Хорт” був у тюрмі, кажуть люди
Юрій Павленко (праворуч) після звільнення йде з активістами по вулиці Соборній у Вінниці. Прямують до облради вимагати відставки її голови Анатолія Олійника. Він — кум Петра Порошенка й через нього ”Хорт” був у тюрмі, кажуть люди

27-річного Юрія Павленка звільнив з-під варти Апеляційний суд Вінницької області 6 грудня. У СІЗО він просидів два роки.

Юрія Павленка на прізвисько "Хорт" звинувачували в організації масових заворушень поблизу Вінницької обласної ради позаторік. Тоді місцеві майданівці штурмували адміністрацію й вимагали відставки обласного керівництва. Міський суд засудив "Хорта" до чотирьох із половиною років тюрми. Адвокати подали апеляцію. Насправді мене переслідують за публічне розірвання портрету Петра Порошенка, заявляв Юрій Павленко.

— Знала, сина відпустять. Бо довго тримали ні за що. Тому вранці зробила холодець, наварила борщу й пішла на засідання, — каже мати звільненого Оксана Павленко, 48 років. — Побоювалася, що судді довго сидітимуть у нарадчій кімнаті. Але вони за годину вийшли й усіх порадували. Розуміла, таке рішення не міг прийняти міський суд. Бачила, що діло заказне. Бо складу злочину не було. Справу шили білими нитками. Допитували лише постраждалих. Натомість в Апеляційному суді реально почали досліджувати докази сторони захисту. Переглядали відеозаписи тих подій.

Син не змінився. Як був упевнений у собі, так і залишився. Після звільнення приймав дома друзів. Коли я повернулася з роботи, довго розмовляли. Ув'язнення на нього не вплинуло. За цей час він прочитав понад сотню книг. Працівників ізолятора дивувало, що він не береться ні за куриво, ні за карти. Казали, синові тут не місце.

Наступного дня після звільнення Юрій Павленко приходить у СІЗО за речами. Його просять почекати. "Хорт" йде в кафе, купує чай.

— Незвично на волі. Задихаюся від повітря, — говорить Павленко. — Буду шукати роботу, можливо, в Києві. Звертатимуся у приватні фірми. Робитиму будь-що, аби це приносило гроші для життя. І був вільний час на громадську роботу. Раніше працював слюсарем, складальником і вантажником.

Візьмусь за розкриття злочинів влади. Публічно розголошуватимемо про них і вимагатимемо звільнень. Проводитимемо інформаційну кампанію через пресу, зібрання та лекції у школах. Розповідатимемо про справжніх героїв. Люди повинні пишатися собою, а не вважати себе чимось другорядним. На фронт доцільно йти, якщо ситуація там загостриться. Нині є більша потреба боротися із внутрішніми ворогами. Але розвертати зброю на Київ — не варто. Краще мітинги, демонстрації та флеш-моби. Обіцяю, ніколи не співатиму оди цій владі.

Справу можуть знову почати розглядати в суді першої інстанції, каже адвокат звільненого Валерій Палій:

— Павленка знаю п'ятий рік. За цей час проти нього порушили більш як десяток справ. Тому ми готові до продовження історії.

Зараз ви читаєте новину «"Складу злочину не було. Справу шили білими нитками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути