вівторок, 30 серпня 2011 09:49

Сходи театру помили з милом до приїзду Януковича

Сходи театру помили з милом до приїзду Януковича

У п'ятницю Віктор Янукович приїхав у Донецьк на святкування Дня шахтаря. Вздовж дороги з аеропорту стоять білборди "Донеччина вітає президента України".

Янукович разом із міністром енергетики Юрієм Бойком та першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим беруть участь у молебні за загиблими шахтарями у Свято-Варваринській каплиці.

Далі кортеж їде у драмтеатр. Центральна вул. Артема — порожня. Рух перекрили. Обабіч дороги стоять міліціонери.

У театр на всеукраїнські збори з нагоди свята з'їхалися директори державних шахт і вугільних об'єднань. Під будівлею стоять їхні "мерседеси", "лексуси", "ленд ровери" і "хаммери". Напередодні сходи помили з милом. У холі встановили рамки металошукачів. На стіни повісили плакати з усміхненими гірниками. На одному зображений Янукович в оточенні забійників.

У залі обнімається зі знайомими Станіслав Толчин. Він керує об'єднанням "Макіїввугілля", де на шахті Бажанова 29 липня під руїнам старої вежі загинули 11 чоловік і четверо покалічилися.

Чекають на президента понад 700 працівників вугільної галузі. Майже всім — за 50 років, вдягнені у парадні мундири з орденами.

Янукович заходить у зал. Усі встають й аплодують президенту.

— Мы уделяли и будем уделять приоритетное внимание развитию угольной промышленности. Объемы угля достаточны, чтобы обеспечить потребности экономики. Развитие рынка угля, расширение масштабов его использования в энергетике позволит снизить зависимость страны от импортных энергоносителей, — каже Віктор Янукович зі сцени.

Обіцяє вугільникам інвестиції з Китаю.

— Ми домовилися з керівництвом Китайської Народної Республіки почати проект із модернізації шахти імені Мельникова ("Лисичанськвугілля"). Збільшимо інвестиції до  мільярда доларів, — підглядає в папірець.

Після виступу нагороджує шахтарів медалями "За заслуги" і "Шахтарська слава".

На сцену виходить представник гірників, котрого ніхто із присутніх у залі не знає. І від імені всіх працівників галузі дякує Януковичу.

— Благодаря вам отрасль начала наращивать объемы угля. На треть выросла зарплата. Спасибо за поддержку, — каже. Стоїть спиною до залу та обличчям до президента.

Зал аплодує 5 хв.

Президент сідає в залі. На сцену виходить співачка Таїсія Повалій. Журналістів просять залишити захід.

Доки Повалій співає "Вышел в степь донецкую", в театральному холі керівник президентської прес-служби Олег Кошелєв дає вказівки. 30 гірників шикуються на сходах у два ряди і стоять струнко 40 хв. Камери розташовуються навпроти. Шахтарі служитимуть Януковичу тлом.

— По-перше, це красиво. А по-друге, Віктор Федорович любить спілкуватися з людьми, — пояснює Кошелєв на запитання: навіщо президенту живе тло?

Після концерту Янукович звертається до журналістів. Каже, за нинішньої влади гірники нарешті відчули, що почав працювати Закон "Про престижність шахтарської праці", прийнятий 2008 року:

— Ми бачимо це по настрою людей. Гірники відчувають, що шахти розвиваються.

Президент відповідає на два запитання і швидко йде. Охорона зачиняє за ним центральні двері театру. Близько сотні людей залишаються заблокованими в холі.

Через запасні двері на вулицю виходить директор шахти ім. Скочинського Валерій Міміношвілі. Тримає троянди і коробочку з державною нагородою. Два роки тому урядова комісія назвала його головним винуватцем аварії, в якій загинули 13 гірників. Але директора не засудили і не звільнили.

Зараз ви читаєте новину «Сходи театру помили з милом до приїзду Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути