неділя, 26 лютого 2006 18:32

Сьогодні розпочинається Масляна

Автор: фото: PHL
  Жінки святкують Масляну в Пирогові під Києвом
Жінки святкують Масляну в Пирогові під Києвом

Масляною слов"яни називають останній тиждень перед Великим постом. Вважається, що за це свято слід досхочу повеселитися, поспівати, потанцювати та наїстися. За язичницьких часів у ці дні зустрічали весну та проводжали зиму.

Кияни полюбляють святкувати Масляну в Національному музеї архітектури та побуту, що в Пирогові поблизу столиці. Щоправда, тут гуляють не тиждень, а один день — у неділю перед постом, — зате з розмахом.

— На Масляну в Пирогові збирається десь п"ять-шість тисяч чоловік, — розповіла "ГПУ" мистецтвознавець музею Людмила Потапенко, 52 роки. — Зранку проводиться Служба Божа, потім народ нагулюється востаннє перед постом — танцюють, співають. Їдять переважно вареники, млинці та сир.

Цього року Масляну відсвяткують також у київському "Експоцентрі". Тут протягом трьох днів (3–5 березня) виступатимуть народні колективи, артисти цирку і театру, проходитимуть конкурси. Насамкінець, як і годиться за звичаєм, спалять фігуру Масляної. Це символізує завершення зими та початок весняних робіт.

Для небайдужих до української екзотики іноземців організують тури вихідного дня під назвою "Масляна в Києві". Скажімо, для росіян триденний тур коштує $250.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні розпочинається Масляна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути