Масляною слов"яни називають останній тиждень перед Великим постом. Вважається, що за це свято слід досхочу повеселитися, поспівати, потанцювати та наїстися. За язичницьких часів у ці дні зустрічали весну та проводжали зиму.
Кияни полюбляють святкувати Масляну в Національному музеї архітектури та побуту, що в Пирогові поблизу столиці. Щоправда, тут гуляють не тиждень, а один день — у неділю перед постом, — зате з розмахом.
— На Масляну в Пирогові збирається десь п"ять-шість тисяч чоловік, — розповіла "ГПУ" мистецтвознавець музею Людмила Потапенко, 52 роки. — Зранку проводиться Служба Божа, потім народ нагулюється востаннє перед постом — танцюють, співають. Їдять переважно вареники, млинці та сир.
Цього року Масляну відсвяткують також у київському "Експоцентрі". Тут протягом трьох днів (3–5 березня) виступатимуть народні колективи, артисти цирку і театру, проходитимуть конкурси. Насамкінець, як і годиться за звичаєм, спалять фігуру Масляної. Це символізує завершення зими та початок весняних робіт.
Для небайдужих до української екзотики іноземців організують тури вихідного дня під назвою "Масляна в Києві". Скажімо, для росіян триденний тур коштує $250.
Коментарі