пʼятниця, 07 жовтня 2011 06:45

"Ще два такі випадки, і на Євро-2012 ніхто не приїде"

Дії правоохоронців під час штурму будинку в Одесі коментують експерти.

Геннадій Москаль, 60 років, народний депутат від фракції НУ-НС, генерал-лейтенант міліції:

— Предмет "проведення спецоперацій" не викладають у жодному навчальному закладі МВС України. Я вивчав його в академії МВС СРСР. Сьогодні в органах міліції немає жодного випускника цього вузу. Хто може навчити проводити такі операції? Перше, де схибили, — не виставили систему "Їжак" на дорозі. Друге — де була страховка? Позаду машини мала стояти ще одна з вимкненими фарами і затемненими вікнами. Досвідчений оперативник мав у формі працівника ДАІ перевіряти документи. А ті сиділи курили там, а "даїшник" кричав: "Гей, хлопці, йдіть сюди, це ті, кого ми шукаємо!".

Велика країна не готова до викликів. Ще два такі випадки, і на Євро-2012 до нас ніхто не приїде.

Сергій Скорохватов, 57 років, президент міжнародної Асоціації ветеранів підрозділу антитерору "Альфа":

— Такого зіткнення за інтенсивністю та тривалістю я не пам'ятаю. За формою злочинці поводились як терористи: захопили приміщення, відстрілювалися. По суті — звичайні бандити. У спецпідрозділів міліції не вийшло знешкодити їх. Бо міліцейські спецпідрозділи призначені для інших завдань, особливо "Беркут". Їх не готують до штурму будівлі з озброєними злочинцями. Ймовірно, у міліціонерів не було й необхідної зброї. Лише автомати й пістолети. "Альфа" взяла участь в операції на етапі завершення. Застосували гранатомет. Чи можна було використати газ? У приміщенні, де вибиті шибки, — навряд. Та й як доставити його туди, де двоє озброєних бандитів стріляють у всіх напрямах.

Олег Мартиненко, 45 років, голова Асоціації дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, полковник міліції, кандидат юридичних наук:

— Силу до злочинців можна застосувати, тільки якщо вони нападають. Наприклад, прориваються і відстрілюються. Тоді міліція має право відкрити вогонь на знищення. Коли ж засіли в будинку, їх треба виморити. Від голоду, холоду, спраги вони або помруть, або здадуться. Тоді можна штурмувати з найменшими втратами.

Чув версію, що міліціонери вбили кілерів, аби помститися за своїх. Навряд чи міністр був настільки обурений смертю міліціонерів, що віддав наказ убити бандитів. Він дуже далекий від підлеглих. Внутрішньої корпоративної культури всередині міліції не існує. Це не правоохоронна система, а бізнес-структура в умовах самоокупності з великою часткою кримінальних заробітків. "Кришування" кіосків, перепродаж наркотиків, контрабанда, участь у "стрілках", присутність при розбірках, посередництво між кримінальними елементами — звичайний заробіток міліціонера. Структура велика й небезпечна.

Зараз ви читаєте новину «"Ще два такі випадки, і на Євро-2012 ніхто не приїде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути