середа, 06 червня 2012 00:15

Розмітку з тривимірним ефектом нанесли на дорозі в аеропорт

У Дніпропетровську майже місяць водії їздять дорогою, з тривимірною розміткою. Така — перша в Україні, розташована на околиці міста по вул. Запорізьке шосе, що веде до аеропорту. Це пішохідний перехід біля Транспортно-економічного коледжу та автосалону.

Розмітка створює ефект об'ємних перешкод на дорозі.

— Як клеїли розмітку, я саме вихідний був, — розповідає водій маршрутки №60 Олексій, 36 років, що курсує з центральної частини міста до аеропорту. — Їду-їду собі зранку, тут оп — шось непонятне на дорозі. Як ото хто рейки виставив. Спочатку думав, що то дорожники проводять якісь роботи і загородилися. Бо ті рейки мали колір червоний із білим. Збавив швидкість до мінімуму, думав уже по встрєчці прийдеться об'їжджати. Тут переді мною машина раз — і проїхала прямо по тих стовпчиках. Ну я і заспокоївся. Потом від колег узнав, що то така нова розмітка.

На зупинці біля нової розмітки маршрутку чекає студент Валерій Крючкін, 20 років.

— Дорога до аеропорту пряма, без поворотів, зроблена добре, — каже російською. — От водії й женуть, не звертаючи уваги на пішохідні переходи. Бувало, хвилин 15, як приїду в коледж, чекаю на іншій стороні, доки мене пропустять. І не один я, бо студентів із міста сюди їздить багато. Зараз простіше. Водії зупиняються, пропускають. Уночі ця розмітка ще й світиться.

— Така "зебра" — оптична ілюзія, — каже Олександр Жиленков, керівник компанії "Статус+", що наносила розмітку. — Розмітка горизонтальна, але завдяки ефекту тривимірності створюється враження, що над поверхнею дороги щось виступає. Це завдяки кольорам — червоному, білому та жовтому і кутам нахилу. Усе сплановано так, щоб заломлювалося світло.

Спеціальну плівку на основі алюмінію компанія привезла з Чикаго. Прослужить не менше року. Вартість однієї розмітки на двох смугах коштувала 50 тис. грн.

— Ефект нової розмітки оцінимо за кілька місяців, — говорить інспектор відділу обласного управління Державтоінспекції Олег Шпак, 38 років. — Про експеримент уже повідомили в Міністерство внутрішніх справ. На переході біля коледжу часто траплялися ДТП за участю пішоходів — два-три випадки на місяць стандартно. Якщо їх кількість зменшиться, подамо відповідний звіт. Можливо такі розмітки згодом розмістять по всій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Розмітку з тривимірним ефектом нанесли на дорозі в аеропорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути