пʼятниця, 04 лютого 2011 10:45

"Російська церква хотіла би бачити сотні парафій, які переходять до Московського патріархату"

Автор: фото з сайта www.noviny.narod.ru
  До приїзду в Київ російського патріарха Кирила (на знімку) у липні цього року в УПЦ КП хочуть відібрати якнайбільше парафій
До приїзду в Київ російського патріарха Кирила (на знімку) у липні цього року в УПЦ КП хочуть відібрати якнайбільше парафій

Про тиск на священиків Української православної церкви Київського патріархату говоримо з Євстратієм (Зорею), 33 роки, єпископом Васильківським УПЦ КП, головою Інформаційного управління Київської патріархії.

Правда, що Київський патріархат хочуть ліквідувати до літа?

— Патріарх Філарет цього не казав. Ішлося, що до приїзду патріарха Кирила у липні від нас хочуть відірвати якнайбільше парафій. Російська церква хотіла би бачити сотні парафій, які переходять до Московського патріархату. Тисячі навряд чи зможуть перетягнути. Але хоча б сотні — щоб казати про тенденцію. Мовляв, змінилася влада, "розкол" ніхто не підтримує.

Як громадськість зреагувала на слова Філарета?

— Зараз тиск майже припинився, все затихло. Ми хочемо пояснити владі, що насправді відбувається. Плани щодо Київського патріархату мають подвійне дно. Ті, хто їх укладав із московського боку, хочуть не так остаточно подолати Київський патріархат, як розбурхати українське суспільство до протистояння. Нашій владі нібито пропонують рецепт, як зміцнити духовну єдність України й Росії. А насправді прагнуть обмежити можливість дипломатичного або політичного маневру. Адже світ негативно сприймає порушення релігійних свобод. За цим пильнують так само, як і за свободою слова або політичних зібрань. Тому з теперішнім президентом хочуть учинити, як і з Леонідом Кучмою наприкінці його правління. Через скандали зробити його особу неприйнятною на Заході. А тоді ні про європейську інтеграцію, ні про співпрацю з НАТО ніхто не говоритиме.

Чому ваші священики визнають тиск, але не надто хочуть про це говорити?

— Розмови велися конфіденційно, з проханням нічого не розголошувати. По суті, це протизаконне втручання влади у діяльність релігійної організації. Священики не хочуть викривати чиновників, бо не знають, які це матиме наслідки. Люди, які проводили ці бесіди, нікуди не дінуться.

Чи можливий в Україні так званий "болгарський варіант": ліквідувати одну з двох православних церков і силоміць відібрати храми, як це зробили в Болгарії 2004-го?

— Болгарське законодавство було побудовано на цілком інших принципах. Там релігійні організації були вибудувані згори. В Україні ж місцеву громаду утворюють люди, які мають на це благословення. Тому "болгарський варіант" у нас неможливий. Якщо принципово змінити закон, це зачепить парафії не лише Київського патріархату, а й інших громад: протестантів, мусульман, іудеїв. Навряд чи це потрібно українській владі.

Перемовини між Київським патріархатом та Московським зайшли у глухий кут?

— Обмежилися однією зустріччю. Влада і сама не веде діалогу з конфесіями, крім Московського патріархату. І цим подає приклад. Московська патріархія радше хотіла б імітувати такий діалог, аніж щоби він був плідний.

Зараз ви читаєте новину «"Російська церква хотіла би бачити сотні парафій, які переходять до Московського патріархату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути