вівторок, 20 вересня 2016 06:35

Романові Іваничуку ворожка напророчила смерть у 87 років

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.ex.ua
  Письменник Роман Іваничук отримав Шевченківську премію за романи ”Вода з каменю” та ”Четвертий вимір”
Письменник Роман Іваничук отримав Шевченківську премію за романи ”Вода з каменю” та ”Четвертий вимір”

— Рік тому три години розмовляла з Романом Іваничуком. Збирала інформацію для другого видання книжки "RECвізити". Скаржився, що втомлюється, послабився зір. Коли ходить вулицями, голова паморочиться, — розповідає куратор книжкових проектів і ­літературних програм 30-річна Тетяна Терен.

У суботу, 17 вересня, у Львові помер письменник Роман Іваничук. Йому було 87 років. Написав історичні романи "Мальви", "Черлене вино", "Манускрипт з вулиці Руської", "Четвертий вимір", "Журавлиний крик".

Організовував Товариство української мови імені Тараса Шевченка. Входив у Народний рух України. З 1990-го по 1994-й був депутатом Верховної Ради.

— Роман Іванович жартував на тему старості, — продовжує Тетяна Терен. — Розповів, що колись запитав у свого товариша Романа Кудлика, як той себе почуває. Друг відповів, що його мучить вірус СКС. "Це означало — старість, курва, старість. Чую, як той вірус і до мене добирається", — казав Іваничук. Ніколи не ходив до лікарів. Бо мав успадковану від мами гуцульську кров. Також допомагали бринза й мед.

Роман Іваничук народився в селі Трач Косівського району на Івано-Франківщині. 1961 року переїхав до Львова. Вулицями міста ходив із гуцульською барткою (топірець із довгим держаком. — ГПУ). Вірив, що вона відвертає грім і град.

— Вірю у прикмети, — розповідав Роман Іванович на святкуванні свого 80-річчя. — У Космачі мені ворожка по руці нагадала, що помру у 87. Недавно захворів, подумав — збрехала. Але одужав. Тепер ще зо сім років проживу.

Романа Іваничука поховали в понеділок, 19 вересня, у родинному склепі на Личаківському цвинтарі у центрі Львова. Вдовою залишилася письменниця Ніна Бічуя. Вона — друга дружина Романа Івановича. Перша, Софія, померла. З нею Іваничук виховав сина Ярему та доньку Наталію. Мав четверо онуків.

Зараз ви читаєте новину «Романові Іваничуку ворожка напророчила смерть у 87 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути