вівторок, 02 серпня 2011 07:30

Родичам загиблих виплатять по мільйону гривень

Мільярдер Рінат Ахметов виплатить по 1 млн грн сім'ям загиблих гірників на шахті "Суходільська-Східна", що на Луганщині. Підприємство входить до асоціації "Краснодонвугілля", 90% акцій якої належить його корпорації "Метінвест". Крім того, уряд виділив 7,6 млн грн на допомогу жертвам обох аварій — на Луганщині та Донеччині.

На шахті в Суходільську стався вибух. На той момент у забої були 252 гірники. 226 аварійними виходами піднялися на поверхню. 17 загиблих і двох травмованих дістали у п'ятницю, дев'ятьох — у неділю. Тіла привезли до районної лікарні міста Краснодон. Найстаршому загиблому Сергієві Григор'єву 51 рік, наймолодшому Дмитрові Мальтизу — 19.

— Я ездил на опознание. У него все тело обгорело. Узнал только по цепочке, мой подарок был, — говорить, стискаючи кулаки, Володимир, брат загиблого 32-річного Сергія Сквали. — На шахті брат працював чотири роки в проходці. Мав дружину і 5-річного сина. Вона ніде не працювала. Тепер не знає, як житиме.

Каже, крім як у шахтах, роботи нема. А там вчасно платять і є страховка.

— Пошуки утруднювала висока температура в забої. Зараз із родичами працюють психологи, — о 14.00 у п'ятницю телефоном розповідає Іван Самохін із Краснодонської райдержадміністрації.

У п'ятницю на Луганщину приїхав президент Віктор Янукович. Спілкувався з родичами загиблих і керівництвом шахти. Уздовж маршруту проїзду його кортежу місцеві комунальники прибирали вулиці й косили траву.

Президент назвав дві можливі причини аварії — збій електроустаткування або порушення правил безпеки після буровибухових робіт. Доручив Генпрокуратурі провести розслідування, порушили кримінальну справу.

Янукович провідав в обласній лікарні 39-річного Олега Басистого і Павла Гуменюка, 27 років. До його приїзду в приміщенні вимили всі вікна й коридори. Гірники лежать в опіковому центрі, їхній стан важкий.

— У потерпевших сильные ожоги тела, травмы внутренних органов, ушибы. Один из них подключен к аппарату искусственного дыхания — у него обожжены легкие, — розповіли у відділенні лікарні.

17 загиблих гірників ховали в неділю. Прийшов майже весь 20-тисячний Суходільськ. У Луганському кафедральному соборі відправили панахиду за загиблими. На неї приїхали прем'єр-міністр Микола Азаров та губернатор Луганщини — Володимир Пристюк. Пообіцяли суходільцям новий водогін за рік. Дітей гірників звозять до Криму на оздоровлення коштом місцевого бюджету.

Дев'ятьох шахтарів, що їх дістали у неділю, поховають у вівторок.

12 червня на "Суходільській-Східній" під землею була пожежа. 59 гірників піднялися на поверхню аварійними виходами. Ніхто не постраждав.

Шахту ввели в експлуатацію 1980 року. Видобуває до 600 тис. т вугілля на рік. Тут працюють 15 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Родичам загиблих виплатять по мільйону гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути