четвер, 20 жовтня 2011 10:32

Рішення про відміну переходу на зимовий час було виключно політичним

На ранковому засіданні Верховної Ради у вівторок депутати тричі намагалися скасувати постанову, що забороняє перехід на зимовий час. Їм це не вдалося — не голосувала Партія регіонів. Увечері спікер 55-річний Володимир Литвин поставив це питання на голосування вчетверте.

— Ми зранку обговорювали питання, яке стосується встановлення часу, — каже. — З'ясували всі деталі. Погодили пропозицію, що Верховна Рада приймає постанову. Тоді стає дійсною постанова Кабміну про перехід на зимовий час. Годинники переведемо в останню неділю жовтня, на годину назад. Після того буде проект закону від Кабінету Міністрів, і ми врегулюємо цю проблему з урахуванням усіх обставин.

За прийняття постанови проголосували 295 парламентаріїв.

— 96 відсотків українців, за підрахунками Академії наук, краще почуваються у другому часовому поясі, — говорить "нунсівець" Юрій Кармазін, 54 роки. — У третьому, в якому Москва, розташована тільки частина Луганської області. Рішення про відміну переходу було виключно політичним. Зроблене за п'янкою наших "регіональщиків" із москвичами. Вони пообіцяли росіянам, що у нас врем'я буде однакове. Проголосували, а потім замислилися над результатами. В кінці кінців переміг здоровий глузд. До того ж у перерві Литвин сказав їм, що це таке — я вас підтримую у інших питаннях, а ви з мене робите ідіота.

У кулуарах кажуть, що після того, як уряд розробить законопроект, від щорічного переходу все одно відмовляться. Постійним зроблять літній час. Але до того вивчать пропозиції з метрологами та медиками.

— В Україні більше, ніж один часовий пояс, — каже комуніст 37-річний Євген Царьков. — Тому ми можемо піти назустріч або Львову, або Луганську. Найкраще було б залишитися на тому часі, коли пізніше світає та пізніше вечоріє. Людина раніше прокинулася, включила світло, зібралася на роботу. Але о п'ятій вечора ще не буде темно. Інакше в нас виникне перевитрата енергії — зайве включення автомобільних фар, зовнішнього освітлення. Найбільше втрачають фабрики та автоперевізники.

— Два тижні люди обговорювали, як звикати до нового часу. В Ужгородському університеті науковці проводили круглі столи, бізнесмени організовували наради, — каже заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло, 52 роки.

— Місцеві депутати минулого тижня зверталися до нардепів із проханням скасувати рішення про заборону зимового часу. — Ми ж не Монако, а найбільша країна у Європі. Астрономічний час на Закарпатті зовсім інший, ніж у Донецьку чи навіть у Києві. Уявіть, якщо людина повинна прийти на роботу о дев'ятій, а світанок настає о 9.30. Ми рекомендували місцевим установам взимку починати роботу на годину пізніше. І вони вже готувалися до нового графіку.

— Відколи було прийняте те попереднє рішення, ми встигли змінити розклад семи відсотків маршрутів, — каже помічник генерального директора авіакомпанії "Аеросвіт" зі зв'язків з громадськістю Сергій Куций. — Змінений час вильотів у Астану, Тбілісі, Баку, Єреван та інші міста країн СНД. Час рейсів перенесено на 10–30 хвилин. Повернутися до попереднього розкладу уже неможливо. Буде дуже складно пояснити це міжнародним аеропортам. Але зараз ми знову розгублені. Бо невідомо, що влада вирішить із переходом на літній час. Якщо його скасують, то вітчизняні авіакомпанії і їх пасажирів очікує черговий форс-мажор.

— Для залізниці переведення чи не переведення годинників не створює незручностей, — каже прес-секретар Львівської залізниці Лілія Криницька. — Графік руху щороку затверджують в останню неділю травня. Туди закладають коливання під час зміни часу. Якщо стрілки переводять вперед, поїзди далекого сполучення наганяють годину на шляху. Якщо назад — збільшується стоянка.

Депутати ніколи не вибачаються за бедлам

— Наші депутати часто голосують, не подумавши, — говорить керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 46 років. — До реальних проблем суспільства підходять із популістським, чапаєвським розмахом. Гадають, що вони можуть повернути річки назад чи вручну робити захід сонця. А коли з'являються обґрунтування фахівців, що це зашкодить економіці й здоров'ю людей, тоді вони нарешті включають здоровий глузд. Але ніколи не вибачаються за бедлам, який влаштовують своїми рішеннями. А ще в характері українців створювати самим собі перешкоди, щоб потім їх доблесно долати. Виходить біг на місці замість конкретної роботи.

 

Зараз ви читаєте новину «Рішення про відміну переходу на зимовий час було виключно політичним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути