вівторок, 10 вересня 2013 07:51

Рабини слідкують, щоб страви були кошерними

 

Другий рік в Умані працює найбільша в Європі кошерна їдальня для паломників-хасидів. Вона вміщує 15 тис. осіб. Страви подають безперервно.

Їдальня розташована на вул. Пушкіна у районі паломництва. Схожа на ангар, загороджений металевим парканом. Має три сектори А, В та С. У них різний харч.

— У двох відділах їжа безкоштовна. Овочі, курятина та риба. Є великий вибір овочевих салатів. Люблю цимес — солодку страву з моркви. До неї можуть додавати яблука, м'ясо. Українці, які куштували, кажуть, схоже на рагу з варенням. Хасиди, які мають гроші, в Ізраїлі купили абонемент до третього відділу — 150 доларів за п'ять днів. Там годують багатими стравами, — розповідає 20-річний Баал Яслав, паломник з Єрусалима. Приїхав до Умані з братом та 2-річним сином.

В їдальні працюють майже 500 уманців. Прибирають на столах, миють посуд і чистять овочі. Готує страви єврейський шеф-кухар. Кілька рабинів слідкують, щоб страви були кошерні. Овочі закупили в Умані, м'ясо та курятину привезли з райцентру Тульчин на Вінниччині.

— Жоден єврей не їстиме їжу, в кошерності якої не впевнений. Курей для хасидської їдальні забивають лише у присутності рабинів. З такої птиці видаляють кров, — говорить 47-річний Ізраель Лунськи з американської Каліфорнії.

Навпроти їдальні цілодобово працює кіоск-кафе з безкоштовними напоями та печивом.

— Окрім їжі в їдальні, ми отримуємо пайки — пляшка коли, хліб і курятина. Їх подають в одноразовому посуді, — каже Даніель Меір Бадхен, 34 роки.

14 тонн курятини, 10 т риби та 30 т м'яса закупили для кошерної їдальні в місті Умань на Черкащині на святкування єврейського Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Рабини слідкують, щоб страви були кошерними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути