вівторок, 13 грудня 2011 05:30

Про виникнення Всесвіту показують у сферичному кіно

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У фойє Київського планетарію встановлені єдині в Україні мультимедійні атракціони. Діти грають в освітні ігри, натискаючи на панелі екранів
У фойє Київського планетарію встановлені єдині в Україні мультимедійні атракціони. Діти грають в освітні ігри, натискаючи на панелі екранів

Минулої п'ятниці у столичному планетарії презентували сферичне кіно. Це демонстрація фільмів на куполі діаметром 23 м.

Доки глядачі розсаджуються, працівники в білих комбінезонах закінчують пилососити під сидіннями.

— Через несколько минут мы покажем вам трейлеры фильмов и возможности сферического кино, — пояснює Георгій Аїстов, директор Московського будинку художника. Є одним із організаторів сферичного кіно.

— Краще сідати на останні місця, так зручніше дивитися, — радить перед початком показу Василь Кушерець, інший організатор проекту.

У залі вимикають світло, починається стрічка "Володіння світла". У ній розповідається про Великий вибух, коли виник Всесвіт, про те, як починалося життя на Землі. Візуальні ефекти створюють враження, наче глядач є учасником подій: мчить повз метеорити, занурюється у воду та літає у печерах.

Усі дивляться, задерши голови догори.

— Тут кресла нужны другие, с откидными спинками. Шея болит все время вверх смотреть, — каже один чоловік у шостому ряду іншому.

Фільм триває півгодини.

— Ніде такого не бачив. Наче 3D, але без окулярів. Треба буде ще раз сюди прийти, — ділиться враженнями після перегляду киянин Андрій Драпак, 29 років.

У форматі повнокупольного кіно поки що показуватимуть три картини: дві наукові та дитячий мультфільм. Програми й лекції, які раніше демонстрували у планетарії, не скасують.

— Вони так само йдуть, — говорить 74-річний Клим Чурюмов, директор Київського планетарію. — Після наших сеансів будуть усю ніч показувати це шоу. Фірма орендуватиме приміщення у вечірні часи та вихідні. А ми й надалі будемо показувати зірки та небо на великому "Цейссі". Це найбільший проектор старого покоління у світі. Хоча йому 60 років, він не втратив своїх можливостей. Показує світ чіткіше і детальніше, ніж повнокупольне кіно. Бо іноді там не вгадуєш сузір'я. А бува, накладаються неправильні яскравості зірок. Наше небо якісніше.

Щороку планетарій відвідують близько 300 тис. людей. Вартість квитків від 20 до 60 грн.

Зараз ви читаєте новину «Про виникнення Всесвіту показують у сферичному кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути