пʼятниця, 12 лютого 2010 07:37

Прикраси гунів знайшли під Одесою

Автор: фото з сайта www.timer.od.ua
  Один із фрагментів дорогоцінностей гунів, знайдених у 2006 році біля озера Ялпуг на Одещині. Ці прикраси кріпилися на пояс воїна. Виготовлені із золота, оздоблені альмандинами — червоним дорогоцінним камінням
Один із фрагментів дорогоцінностей гунів, знайдених у 2006 році біля озера Ялпуг на Одещині. Ці прикраси кріпилися на пояс воїна. Виготовлені із золота, оздоблені альмандинами — червоним дорогоцінним камінням

Одеські вчені розповіли про унікальні знахідки коштовних прикрас кінця V ст. Їх знайшли на території області, біля озера Ялпуг, яке розташоване на кордоні з Румунією. Прикраси належали представникові зниклого східноєвропейського народу гунів. Це кілька золотих предметів, кінська збруя та елементи одягу.

— 2006-го в Білгород-Тірську експедицію чоловік приніс диск із фото 30 прикрас. Сказав, знайшов їх біля озера Ялпуг. Очевидно, металошукачем. У нього взяли диск і забули про нього. Чотири роки цим ніхто не займався. Місяць тому в розмові з колегами я згадав про диск, показав фото. Між одеськими археологами говорять, чоловік хотів продати прикраси на чорному ринку. Але не встиг, їх украли, — розповідає "ГПУ" Олег Савельєв, 30 років, працівник Одеського інституту археології. Він вважає, що предмети все ж продали у приватну колекцію знатного українця.

— Особливість прикрас гунів — золото, поєднане з червоними дорогоцінними каменями. Замовляли їх неодмінно в грецьких майстрів, чи в Константинополі. Прикраси потребували філігранної роботи, — говорить археолог Тетяна Самойлова, 62 роки. Одеські історики вважають, що така колекція коштує від кількох сотень тисяч доларів до мільйона.

Зі слів Савельєва, серед предметів були золоті накладки з альмандинами, які кріпилися до сідла, деталі уздечок, срібні кільця, пряжки. А також поясна гарнітура — пряжка, накладка, золота скоба для підвішування піхви меча. Альмандини схожі на рубіни, у той час їх виготовляли лише в Константинополі.

— Хотілося б вірити, що це речі Атілли — вождя гунів із 434-го по 453 рік нашої ери, який об"єднав під своєю владою варварські племена від Рейну до Північного Причорномор"я. Але доказати це не можемо. Речі престижні, належали людині з найвищої ланки гунської общини. Очевидно, це могила хана. Такого рівня поховань кінця V століття нашої ери є лише чотири по всій Європі. Зокрема в Румунії та Угорщині.

Тетяна Самойлова додає, що для українських музеїв така колекція безцінна. Але конкурувати із чорними археологами вчені не можуть.

— Бо в них хороші металошукачі. А в нас бракує коштів. Щоб розкопати один курган, треба 100 тисяч гривень. Звертаємося в міліцію зі скаргами на цих злодіїв. Нам відповідають: "У нас щодня людей вбивають. А ви хочете, щоб ми займалися якимись черепками".

Зараз ви читаєте новину «Прикраси гунів знайшли під Одесою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути