пʼятниця, 07 жовтня 2011 06:15

Попересихали майже всі криниці

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Марія Муравська із села Уритва Козівського району Тернопільщини показує воду, яку набрала з дна криниці. Вона брудна, з глиною
Марія Муравська із села Уритва Козівського району Тернопільщини показує воду, яку набрала з дна криниці. Вона брудна, з глиною

— Полишалися но старі баби — тут єдна, там єдна. Молодших, може, з десяток ледве набереться. Хто нам із той водой поможе? Нема кому в район до начальства їздити, — говорить 71-річна Ольга Чорноус із села Уритва Козівського району Тернопільщини.

У селі ще у серпні попересихали майже всі криниці. Ті, що залишилися, швидко міліють, вода каламутніє. Селяни кажуть, головна причина — проведена у 1970-х меліорація та нинішня посуха.

— Ходіть, подивитеся, як ми живемо. Без води бідуєм страшне, — запрошує на подвір'я на околиці села 46-річна Марія Муравська, донька Ольги Чорноус. Гавкають четверо собак. На сонці гріються два коти.

Жінка підходить до старої криниці. Опускає відро, аж доки мотузок на корбі розмотується зовсім. Заледве зачерпує з літр води з глиною.

— У нас глибина шість бетонів, а в сусідів — 10. І все одно без води. Добре, шо хоть коня маєм. То їздимо за 2,5 км на другий край села до криниці, — продовжує Марія Мирославівна. — Багато не набираєм – бідон. Того хватає на два дні. Часом мушу їхати аж за 7 кілометрів у сусіднє село Олесине.

Крім коня, жінки мають у господарстві корову, десяток курей і качок.

— Воду для худоби набираємо у ставу. Там вона стояча і смердюча, — відкриває бідон на сходах Ольга Андріївна. — А шо зробиш, як до чужої криниці не дуже смієш піти. Люди ж платили гроші, як її били. Усюди води мало, люди тримають для себе. Так-во поставимо чотири бідони тої, шо зі ставу, аби ся відстояла. Нею і вмиваємося, і посуду миєм. Чекаю, шоб більше тарілок назбирати, шоб даром не тратити воду.

У двох кімнатах — зо два десятки вазонів. Ольга Андріївна набирає чистої води і підливає квіти. Стежить, щоб не пролилася зайва крапля.

— Воду економимо страшно. Але на вазони мушу ціле відро вилляти. Шкода, аби пропали. Вони ж як діти, — стинає плечима. Іде на кухню готувати рисовий суп. Варить у маленькій каструльці, у більших — вода.

На обійстя ступає 74-річна Марія Будзан:

— Як так далі буде, то корову збуду. Бо води ж нема. У сусідів на 15 метрів криницю прокопали і ще 2 метри каменю електричним прибором пробили — а нема.

Разом із Марією Муравською йдемо селом. Показує пересохлу річку, обміліле озеро. Підходимо до господи 57-річної Лесі Лупиніс:

— Мені воду зять із Козови привозить два рази на тиждень бідон. Має вдома студню, — чистить буряки на городі господиня. — І лахи до родичів передаю прати. Бо інакше хоть пропадь.

Зі 130 селян, які живуть в Уритві, до районної влади не звертався ніхто.

— Якби були такі звернення, ми би організували виїзд комісії на місце. У бюджеті є передбачені спеціальні кошти на такі випадки, — каже голова Козівської райдержадміністрації Юрій Пудлик, 39 років. — Цього року криниці пересихають не тільки у цьому селі чи інших нашого району, а й повсюди по Україні. Маємо небувалу посуху — дощів два місяці не було. Проведена меліорація в Уритві впливає на ситуацію із водою лише частково.

Зараз ви читаєте новину «Попересихали майже всі криниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути