пʼятниця, 08 липня 2016 05:55

Поліції довіряє 44 відсотки українців

 

4 липня 2015 року в Києві запрацювала патрульна поліція. Її об'єднали з колишньою державною автомобільною інспекцією. Протягом року на дорожні аварії виїжджали разом. Окрім патрульних, Національна поліція України має ще підрозділи охорони, особливого призначення, кримінальні та спеціальні

— Сьогоднішні поліцейські — молоді хлопці, які хочуть змінити навколо себе все. Це заслуговує поваги. Їх недовчили. Три місяці інструктажу — мало. Довчаться під час роботи, паралельно ходитимуть на курси підвищення кваліфікації, сподівалися. Це спричинило гучні інциденти за участю поліцейських, — каже 63-річний Євген ­Захаров, директор Харківської правозахисної групи.

Рівень довіри до поліцейських зріс від 7% до 44%, стверджує глава Нацполіції Хатія Деканоідзе.

Ці дані об'єктивні?

— Наші дослідження це підтверджують. У Львівській області провели опитування у вересні 2014-го та в жовтні 2015‑го. Міліцію підтримували 8 відсотків українців. Наступного року поліцію — 45 відсотків. Симпатиками стали ті, хто раніше не довіряв.

Чому?

— Бо поліція змінилася. Їх спрямували на допомогу населенню, захист. Тому й виросла довіра. На Львівщині створили групи швидкого реагування. Екіпажі з двох поліцейських патрулюють виділений маршрут. Приїздять на виклик швидко. Поява патрульних машин у селі піднімає довіру. Такий принцип і в патрульної поліції міста. Цих молодих людей сприймають по-іншому. Бо прийшли з вулиці. Це — колишні друзі чи сусіди. Вони відрізняються від міліції.

Як змінилася ситуація з правопорушеннями під час затримань?

— Кількість затримань зменшилася після запровадження нового кримінально-процесуального кодексу 2012-го. За рік поліцейські навмисне не скривдили жодну людину. До нас не надходили скарги. Щоб затримати підозрюваного, потрібно отримати дозвіл слідчого судді. Випадки насильства, перевищення обов'язків із моменту затримання перенесли до райвідділів. Тепер б'ють під час слідства.

Які вбачаєте недоліки?

— Бюджет МВС і Нацполіції врізали. Коштів не вистачає. Патрульним дали нову форму, машини, зарплати у 8 тисяч гривень. У слідчих, оперативників і решти такого немає. Це небезпечно, бо може все повернутися.

13 500 патрульних зараз працюють у 32 містах та чотирьох ­областях України. Чергують на дорогах Київ — Чоп, Київ — Одеса, Київ — Харків. У кількох містах поліцейські патрулюють вулиці на велосипедах, по річці біля Черкас і Дніпра — на моторних човнах.

Репутацію зіпсували побиті машини

Із виходом патрульних на вулиці рівень злочинності в Києві зріс на 10%. Кількість грабежів зросла наполовину, дорожньо-транспортних пригод — на 26%, повідомляють у Національній поліції.

— У рості злочинності винні не патрульні, а погіршення матеріального стану населення, як і в 1990-ті, — говорить 39-річний Борис Малишев із громадської організації "Поліція під контролем". — Наклалася війна на Донбасі. У країні багато нелегальної зброї. Її привозять із зони АТО. Якби поліції не було, кількість злочинів була б значно вищою.

Патрульні поліцейські складають протоколи порушень. Розслідують справи слідчі, які лишилися у відомстві міліції.

— Скептики вказують на масові звільнення старих професійних кадрів. Але в Києві не пройшли переатестацію лише 10 відсотків. Це небагато. Люди плутають появу патрульної поліції з реформою всієї правоохоронної системи. Репутацію патрульних зіпсували розбиті автомобілі, аварії й інші скандали. Але це було й за роботи міліції. Зараз ніхто не скаже, скільки машин розбили вони. Бо раніше такі справи не розголошували.

Ганна ПРОЩАЙ

Зараз ви читаєте новину «Поліції довіряє 44 відсотки українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути