пʼятниця, 19 квітня 2013 06:00

"Податок на житло розраховували на багатих, а платитимуть бідні"

Із 15 квітня українці почали отримувати квитанції про податок на нерухомість. Платитимуть власники квартир площею понад 120 кв. м і будинків понад 250 кв. м.

За 1 кв. м зайвої житлової площі нараховуватимуть 11,47 грн. На квартири понад 240 "квадратів" і будинки понад 500 — 30,96 грн.

Стягуватимуть податки і з громадян, які мають кілька помешкань, навіть якщо їх сумарна площа менша зазначених лімітів. На одне поширюється пільга — за нього платити не треба. Людина сама вибирає, яка квартира чи будинок це буде. В інших її помешканнях оподатковується вся житлова площа.

За несплату штрафуватимуть, а через довгострокову заборгованість житло можуть вилучити.

Садовий або дачний будинок, нерухомість, що належить багатодітним сім'ям та родинам, де виховуються троє та більше прийомних дітей, не оподатковуються.

Податок розраховували на багатих та тих, для кого здача житла в оренду є бізнесом, розповідає 43-річний Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю:

— Але вийшло все навпаки. Ми отримали податок на бідність. При оподаткуванні житла потрібно враховувати не лише площу, а й вартість. Де ж справедливість, коли власники пентхауса на Хрещатику не платять нічого, бо мають квартиру житловою площею 119 квадратних метрів, а бабця, в якої у спадок лишилася напіврозвалена хатинка в селі, має віддати за неї 500 гривень зі своєї пенсії? Це порушення базової норми будь-якого суспільства — норми соціальної справедливості. У результаті податок на житло будуть платити не найбільш забезпечені категорії населення. Коли приймали цю норму, всі говорили, що це буде в рамках податку на розкіш, податку на багатство. Але власники маєтків на 2 гектарах, незалежно від політичного кольору, переводитимуть житлові приміщення у нежитлові. Житлових декларуватимуть лише 249 квадратних метрів, решта 900 — басейн, 100 "квадратів" спортивна зала тощо. З'явиться більше так званих сиріт. Як в анекдоті: "Питають одного бізнесмена, що він будує. Той відповідає: сиротинець. На запитання, скільки ж дітей в ньому житимуть, бізнесмен уточнює: "Я один".

Зараз ви читаєте новину «"Податок на житло розраховували на багатих, а платитимуть бідні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути