вівторок, 20 березня 2012 05:15

Півтисячі студентів протестують проти поборів

Автор: Фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Студенти Горлівського педінституту іноземних мов у Донецькій області на вході до центрального корпусу 19 березня наклеюють плакат із закликами зупинити беззаконня у їхньому закладі
Студенти Горлівського педінституту іноземних мов у Донецькій області на вході до центрального корпусу 19 березня наклеюють плакат із закликами зупинити беззаконня у їхньому закладі

О 9.00 у понеділок близько 500 студентів вийшли під стіни Горлівського педінституту іноземних мов. Понад 3 год. скандують: "Ректор, выходи", "Позор!", "Где мои 250 гривен?". Серед протестувальників — кілька батьків та колишні викладачі.

— Три раза переписывали заявление о благотворительном взносе — то на погашение коммунальных долгов института, то на нужды вузовского лагеря, то на помощь онкобольным, а расчетный счет, куда заставляли перечислять, — везде один. Мне дали раздать это группе, — другокурсниця Галина Задирака показує бланки з порожньою графою для імені студента. Надруковано прохання прийняти благодійний внесок із реквізитами банку. Дістає з теки квитанцію про перерахування 250 грн.

— Куратор объявила: 250 гривен не сдадите — сессию провалите, — каже першокурсниця Ксенія Мазіна. — В деканате ведется учет. И от кого нет квитанции, тех заносят в черный список. Пожадничаешь, говорят, — завалишь сессию.

— Ректор після зимової сесії сказав, що не повинно бути стільки стипендіатів. Ректорські контрольні всі написали на "два" — спеціально завалили, щоб не платить, — каже російською Альона Скакун із четвертого курсу. Тримає плакат: "Хватит врать!".

— Куди йдуть гроші, які студенти платять за навчання? Я по контракту плачу 8 тисяч на рік. У корпусах немає опалення, вчимося в рукавичках і шапках, а ремонти тільки на папері роблять, — додає Роман, приятель Альони.

— Викладачам із грудня понизили зарплати на 37 відсотків — зняли надбавки за вчені звання. А тим, хто посмів під час зимової сесії виставити студентам "відмінно", оголосили догани, — каже колишній викладач Владислав Просцевич. Говорить російською. Він прийшов підтримати протестувальників.

— Уперше бачу таку студентську солідарність за роки існування вузу. Молодці, боріться! — кричить у мегафон інший колишній викладач Валерій Лещенко. Його, каже, звільнили за критику ректора.

До вікон головного корпусу поприлипали студенти. Серед мітингувальників говорять, що факультет "англійців" замкнули в аудиторіях, не випускають на акцію протесту.

— Студентам — волю! — починають кричати пікетники.

У Горлівському педінституті іноземних мов вчаться 4 тис. осіб.

Біля входу стоять шестеро чоловіків у камуфляжі.

— Вход только по пропускам и студбилетам, — не пускає всередину кавказець.

— Я вам запрещаю себя снимать! — проректор Євгеній Говгаленко стоїть у холі головного корпусу. — На коммунальные услуги со студентов никто не собирал, это бюджетный кошторис. А расчетный счет для благотворительности открыли сами студенты. Перечисляли по желанию. Списки тех, кто не сдал? Впервые слышу.

Близько 12.00 два десятки студентів зустрічають ректора біля чорного ходу й проводжають до пікетників.

— Немає жодних проблем, — каже Віктор Докашенко. — Гроші здавати ніхто не примушує.

Докоряє, що студенти влаштували бунт, доки він домовлявся про їхню практику. Студенти обговорюють його засмагу. Докашенко напередодні увечері повернувся з відрядження в Каліфорнії, південного штату США.

— Так от де наші гроші — з Каліфорнії, — сміються в натовпі.

— І така ситуація по всій країні, — каже Микола Старков зі студентської профспілки "Пряма дія". Він приїхав підтримати горлівських колег із Києва. — Міносвіти заохочує корупцію у вузах. Грошей із бюджету не дають, все йде на Євро-2012, а ректорам кажуть: як хочете, так і викручуйтеся.

Зараз ви читаєте новину «Півтисячі студентів протестують проти поборів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути