вівторок, 28 квітня 2009 07:23

Підпалили дві книгарні

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Касирка Наталія Стеценко, 26 років, тримає в понеділок спалену книгу Светли Тошкової ”Спроба економічного прочитання Біблії”. У суботу зранку невідомі вкинули до книгарні на вулиці Будівельників у Києві кілька пляшок із запалювальною сумішшю. Згоріли тако
Касирка Наталія Стеценко, 26 років, тримає в понеділок спалену книгу Светли Тошкової ”Спроба економічного прочитання Біблії”. У суботу зранку невідомі вкинули до книгарні на вулиці Будівельників у Києві кілька пляшок із запалювальною сумішшю. Згоріли тако

"Навіть звільнятися збираюся. Жах! Звичайно, боюся за себе. Раптом підпальники повернуться?" — пошепки розповідає "ГПУ" Ірина Ліщук, 25 років, продавець столичного "Книжкового супермаркету" на вул. Будівельників, 4. У суботу о четвертій ранку невідомі підпалили його.

Магазин розташований на масиві Дарниця, у житловому будинку. Вхід — із вулиці. Біля входу чотири розбиті вікна. Зранку після підпалу хтось написав на стіні слово "вурдалаки". У торговій залі прибиральниця миє підлогу, дістає з-під полиці мокру збірку українських казок. Смердить паленою пластмасою.

— Книжки, що лежали на підвіконні, перетворилися на попіл. Викинули кілька коробок із пазлами й іграшками — надто обгорілі. Частина книжок згоріла, іншу залили водою пожежники, — каже Ірина Ліщук, витягуючи зі стоса двома пальцями обгорілу книжку.

— На кожній — нагар. Його треба прибрати пилососом. Учора увесь день чистили, витирали кожну книжку окремо. Через сморід голова боліла, — додає Ірина.

Продавщиці супермаркету налякані. У неділю в магазин зайшла літня жінка, яка живе над закладом. Її вікна виходять на вул. Будівельників. Казала, що бачила підпалювачів. З її слів, ті були на мотоциклах. Під"їжджаючи до книгарні, сигналили. Наче хотіли, аби їх побачили щонайбільше людей.

Зі слів Юлії Валової, речника "Книжкового супермаркету", невідомі розбили дві вітрини і вкинули в магазин три пляшки запалювальної суміші. Через дим спрацювала сигналізація, приїхали пожежники.

Керівництво мережі книгарень запевняє: магазин підпалили, бо в ньому продавали книжку Олеся Бузини "Вурдалак Тарас Шевченко".

— За несколько недель до этого неизвестный принес в наш магазин письмо. В нем была просьба — убрать книгу Олеся Бузины и всю русскоязычную литературу. Поскольку она якобы вредит украинской культуре, — каже "ГПУ" директор книгарні Тетяна Назаренко. Касир Наталія Стеценко, 26 років, додає: листа приніс хлопець на вигляд років 17. Листа вона не бачила.

— Ми тоді не звернули увагу. Подумали: "Чи мало ненормальних вулицями ходить", — пригадує Стеценко.

Зі слів Наталії, у магазині не було жодного "Вурдалаки". Книжку продали задовго до підпалу. Є чотири примірники іншого твору Бузини — "Верните женщинам гаремы".

— За неї він отримав тортом у обличчя, — каже усміхаючись Наталя Стеценко.

Директор мережі Костянтин Клімашенко каже, за таким самим сценарієм у ніч на суботу стався ще один підпал книгарні цієї ж мережі — на столичному Лівобережжі по вул. Луначарського, 10.

За словами Юлії Валової, в обох магазинах згоріло книжок на 60 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Підпалили дві книгарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути