вівторок, 30 липня 2013 00:45

Перед приїздом Кирила з вокзалу прибрали шаурму

— Усі кіоски вивезли, тільки мого лишили, бо він із документами. Тепер даже покурить не вспіваю, — ввечері 26 липня метушиться киянка 34-річна Ніна Чепурна. Працює у ятці з цигарками і газетами на Привокзальній площі. Туди вишикувалася черга із 30 людей. За 2 год. потягом має прибути патріарх Російської православної церкви Кирило на святкування 1025-річчя хрещення Русі.

Кілька днів тому на Привокзальній стояли зо два десятки кіосків. Була стоянка таксі та міжміських маршруток. Зараз площа порожня, по периметру її оточили, тумбами з квітами і автобусами з "Беркутом". О 18.30 територію щільно оточують провоохоронці — стоять за метр один від одного. Пасажири можуть пройти до вокзалу вузьким тротуаром.

— Додумалися перекрити, — у натовпі тягне сумку на коліщатах 22-річний Василь Іванченко. Їде до батьків на Івано-Франківщину. — Патріарх — це круто, але така кількість міліції напрягає. А як хто кине петарду, то тут стріляти по людях почнуть?

О 19.30 площу заповнюють чорні "мерседеси" з чиновниками. На пероні стелять червону доріжку. Платформою ходять сотні міліціонерів, працівників державної охорони в цивільному і священиків у рясах. З натовпу де-не-де вигулькують залізничники у білій формі.

— Зранку весь вокзал есбеушники прошманали, — згадує носій багажу. — Із собаками ходили, чердаки перевірили. Один лазив аж на самий верх. Тільки де побачать якусь бумажку — "Срочно убрать!". І не важно, уборщик ти чи касір.

Потяг із патріархом Кирилом прибуває о 20.40. Його зустрічає делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром Костянтином Грищенком. Вагон-храм зупиняється точно навпроти червоної доріжки. З перону чути спів церковного хору: "Слався! Слався!".

Із потяга виходить патріарх Російської православної церкви Кирило, в миру — Володимир Гундяєв, 66 років. За ним із десяток патріархів помісних церков. Червоною доріжкою несуть хрест Андрія Первозванного до чорного "мерседеса". Іномарки одна за одною вирушають до Києво-Печерської лаври, не дослухавши хвалебної молитви хору. Владики  сідають до автобусів. Поїзд стоїть на пероні майже годину.

— Слава Богу, ніяких проблем у дорозі не було, — тре спітнілого лоба один із провідників. — Тут тільки три вагони підвищеного комфорту.

Зараз ви читаєте новину «Перед приїздом Кирила з вокзалу прибрали шаурму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

98

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути