вівторок, 10 липня 2012 05:15

Пам'ятник Незалежності знесли через 10 років

Минулого вівторка до пам'ятника Незалежності на пл. Рози Люксембург у Харкові підігнали кран. Працівники "Стальконструкції" пилкою відрізали від колони мідну статую дівчини, що стояла, піднявши руки догори біля снопа. Обв'язали тросами мідного сокола на верхівці й відірвали. Із колони зняли мідну обшивку.

— Ми розріжемо її навпіл, а потім будемо потроху зрізати бетон відбійниками. Конструкція дуже міцна, дні три піде, — каже російською робітник Іван Колосицький, 48 років. — Так шкода, ми ж самі його й зводили. Ставили на віки. Ось дивіться, зсередини металева арматура під бетоном, за 10 років — жодної червоточинки. Він простояв би дуже довго.

300-кілограмову статую відправили на утилізацію.

— У мене сльози навертаються, — каже 20-річна Даша Стрілець. Із неї 10 років тому робили скульптуру дівчинки — ровесниці Незалежності. — Це ж частинка мене. Якби можна було, я за невеликі гроші викупила б цю статую. Та не дають.

— Не можна на вулиці ставити фігуру в масштабі один до одного. Ця була така. Тому вона виглядала — прошу вибачення — потворною, неправильною, безглуздою, — говорить російською головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький.

— Я написал письмо городской власти с просьбой убрать памятник, — розказує автор статуї, скульптор Олександр Рідний.— Тоді монумент ставили поспіхом, до 10-річчя Незалежності. Ескіз зробив скульптор Юрій Спасов, а мене попросили вилити. Я 10 років терпів, як лають цю композицію. Обзивали фалосом із птахом, перевернутою виделкою. Тепер зітхну з полегшенням. А те, що монументи руйнують, — це звична практика. У Берліні зноситимуть пам'ятник війні.

Подивитися на роботу трактора із відбійним молотком зупиняються перехожі.

— Жаль, — говорить Ірина Оленіна, 26 років, фотографує рештки монумента. — Я дизайнер. І цей пам'ятник мав бути у моїй книжці про Харків. Її ще друкують, а монумента вже немає.

На цьому місці міська влада за рік обіцяє зробити пішохідну зону. А на пл. Конституції до дня міста, 23 серпня, встановити новий пам'ятник Незалежності — жінку з лавровим вінком.

Столичний монумент заввишки 61 метр

Монумент Незалежності у Києві на однойменному майдані звели на честь 10-річчя незалежності України 2001 року. Він заввишки 61 м. Це колона з жінкою, яка тримає калинову гілку. Вона стоїть на постаменті у вигляді християнського храму в стилі українського бароко. Колона облицьована білим італійським мармуром, усередині  залізобетонний каркас. Монумент може витримати ураган такої сили, що зриває дахи з будинків і перевертає автомобілі. Всередині конструкції — кручені сходи.

Пам'ятні знаки борцям за незалежність є у багатьох українських містах.

 

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник Незалежності знесли через 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути