четвер, 30 квітня 2009 07:52

Пам"ятник гетьману Мазепі установлять після 10 липня

  Архітектурний проект. Таким повинен бути пам’ятник гетьману Іванові Мазепі на площі Соборній у центрі Полтави
Архітектурний проект. Таким повинен бути пам’ятник гетьману Іванові Мазепі на площі Соборній у центрі Полтави

Пам"ятник гетьманові Івану Мазепі в Полтаві не встановлюватимуть до 10 липня. Так вирішила міськрада.

— У день 300-ліття (Полтавської битви, припадає на 27 червня. — "ГПУ") відкриється Ротонда примирення, буде служба в церквах, — пояснює мер Полтави 44-річний Андрій Матковський. — Із 25 червня по 10 липня ми нічого не святкуємо, відзначаємо дату. Тому не можна відкривати пам"ятник і щось святкувати. Маємо думати про гостей із Росії, Швеції, яких це може образити. Крім того, у Росії є радикальні організації, які приїдуть, щоб тільки бити морди і розказувати, що не можна відкривати цей пам"ятник.

— Наша художня рада ще й проекту не бачила. Можуть не встигнути збудувати. А ми зустрічатимемо гостей будівельною огорожею в центрі, — додав мер.

У товаристві "Просвіта", яке ініціювало пам"ятник, заяви мера вважають безпідставними.

— Це цинізм вищої проби, — каже Марія Гринь, заступник голови місцевої "Просвіти". — Переговори про розташування пам"ятника Мазепі на Соборному майдані велися з кінця 2007 року. У січні міськрада заборонила ставити його там. Ми зібрали понад 4 тисячі підписів. Лише наприкінці серпня 2008 року депутати дозволили ставити пам"ятник у центрі.

Зі слів Марії Гринь, держбюджет виділив кошти на пам"ятник. Але в листопаді вони повернулися в бюджет, бо облрада проголосувала проти пам"ятника. Із кінця 2008-го на монумент збирає гроші населення, здають відомі українці. Зібрали вже 668 тис. грн.

— Постамент уже готовий. Зараз на комбінаті "Художник" у Києві виготовляють сам пам"ятник за ескізом заслуженого художника України Миколи Білика і полтавського архітектора Віктора Шевченка.

У середовищі людей, які ініціювали пам"ятник Мазепі, говорять, що монумент установлять, напевно, не раніше Дня Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник гетьману Мазепі установлять після 10 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути