четвер, 09 грудня 2010 03:15

Оливкову олію купували по 10 пляшок
5

Працівниця посольства Китаю в Україні показує покупцям картину
Фото: фото: Наталія ЧУБЕНКО
Одна з київських художниць виставила авторські ляльки
Мексиканське посольство продавало скульптури з бісеру
Капелюхи можна було придбати на стендах посольства Перу
Киянки нюхають масла для ванної, виготовлені у Парижі

У торгово-промисловій палаті дружини та сестри послів із 35 країн частували національними стравами та напоями, продавали макраме та ялинкові прикраси, зроблені власноруч. Різдвяний ярмарок організував Міжнародний жіночий клуб Києва.

О 10.00 в торгово-промислову палату не проштовхнутися. Два кремезні охоронці впускають по п'ятеро людей. Кожен має заплатити 30 грн білявці, на ній вінок зі срібного дощику. Ліворуч від входу — банкомат, біля нього вишикувалася 20-метрова черга.

— Быстрей приезжай, — кричить у мобільний пенсіонерка Тамара Іванівна. — Тут одяг із Туреччини, шоколад із Швейцарії, оливки з Греції.

Дві студентки намагаються проштовхнутися до палати. Охорона їх не пускає:

— Почекайте, хай люди вийдуть. Там ніде яблуку впасти, — пояснюють.

— Мы не можем ждать, — кричать. — Там все разметут! А нам треба французькі парфуми на всю групу.

Найбільше людей товчеться біля стендів Німеччини, Швейцарії, Швеції, Франції, Голландії, Греції. Кілька чоловік походжає біля стендів Лівії, Кувейту, Японії.

45-річна Галіна Зассе, дружина німецького аташе з питань сільського господарства, однією рукою наповнює склянки пивом, іншою накладає на блюдця сосиски.

— Купуйте новорічні вінки. Вони штучні й довго служитимуть, — просить Зассе. — Ці вінки своїми руками робили ми з жінкою посла Німеччини.

Вінки не купують, просять пива і сосисок.

— У Німеччині вже новорічний настрій, а тут не відчувається, — каже Галіна. — Прикраси ніхто не хоче брати, усім подавай їжу. Уранці дзвонила свекруха, казала, що в Кельні випав сніг, на центральній площі відкрили ковзанку. Як же хочеться додому! Чоловік обіцяв, що поїдемо до родичів на різдвяні свята, але це буде так нескоро.

Дружина лівійського посла 36-річна Айша Альшвіхіді частує кус-кусом ліванця 20-річного Абдулу, студента університету Шевченка. Тихо перемовляється з ним арабською. Біля них крутиться 6-річна Сама, дочка Айші.

— Ма, дай кус-кус, — просить.

— Доця не їсть страви української кухні, у неї від них болить животик, — пояснює Айша українською з легким акцентом. — Тому мушу готувати лівійську їжу сама. На свята ходимо з чоловіком в арабські ресторани. В українських не була ні разу, бо приверну багато уваги через свій одяг. У Києві немає лівійського ресторану. Хотіла би такий відкрити.

Продавщиці біля грецького стенду не можуть продати оливкову олію, бо загубили цінник. Довго шепочуться, наклеюють папірець із написом — 110 грн за літр. До них біжить огрядна жінка, спотикається і наштовхується на чоловіка з сосискою. До неї підбігає молодий сутулий хлопець.

— Усе нормально, мам?

— Синок, туда бігом, — кричить вона. — Там оливкова олія. Скільки брать?

— Візьми дві бутилки.

— Здурів! — вигукує мати. — Дайте 10, — звертається до продавщиці.

Біля французького стенду дівчата вишикувалися в чергу. Їм пропонують масаж голови за 60 грн.

— А хто робить масаж, посол? — питає 30-річна Поліна.

— Ні, масажистка з посольства, — пояснюють їй.

— Это неинтересно, — махає рукою й відходить.

У кутку активістка жіночого клубу 31-річна Вікторія Тіссо п'є гарячий шоколад. Каже, що вражена напливом людей. До 17-ї прийшли 4 тис. киян.

— Ця ярмарка 18-та. Торік зібрали 1 мільйон 200 тисяч гривень. Тепер сума теж перевалила за мільйон. У нашому клубі лежить 40 заяв від різних організацій — просять гроші на закупівлю ліків, медичних інструментів, книг для сліпих. Обдзвоню 300 учасниць клубу і будемо таємно голосувати, кому видати. Торік найбільший грант дали Асоціації дітей із синдромом Дауна — 150 тисяч. Асоціація обладнала будинок для дітей-даунів у центрі Києва.

Зараз ви читаєте новину «Оливкову олію купували по 10 пляшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути