пʼятниця, 14 червня 2013 06:45

"Нерухомість і машини купуватимуть за безготівкові гривні"

Автор: фото з сайта www.blogspot.com
  Олександр Охріменко: ”Років за п’ять ціни на нерухомість не залежатимуть від курсу долара, що зробить стабільнішим цей ринок”
Олександр Охріменко: ”Років за п’ять ціни на нерухомість не залежатимуть від курсу долара, що зробить стабільнішим цей ринок”

Із 1 вересня максимальна сума розрахунку готівкою за товар чи послугу становитиме 150 тис. грн. За більші покупки потрібно буде розраховуватися через фінустанову — у національній валюті. Таке рішення ухвалив Національний банк.

— Уряд і Нацбанк хочуть зменшити до мінімуму обіг іноземної валюти в економіці країни та ще й поза банківським сектором, — пояснює 40-річний Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. — Зараз люди накопичують долари. Ці заощадження в основному витрачаються на купівлю нерухомості та дорогих автомобілів. По суті, ці оборудки проходили поза економікою.

Якщо людина має на руках 20 тисяч доларів і хоче придбати квартиру, як це зробити після 1 вересня?

— Поміняти долари на гривні, покласти їх на гривневий рахунок у банку і заплатити з нього за нерухомість. Раніше подібне було, коли заборонили в магазинах продавати товар за долари. Люди боялися, але це принесло економіці тільки позитиви, бо ціни стали менш залежними від курсу долара.

До чого приведе нововведення?

— Більше заощаджуватимуть у гривнях. Років за п'ять прийдемо до ситуації, коли ціни на нерухомість не залежатимуть від курсу долара, що зробить стабільнішим цей ринок.

Що потрібно робити тим, хто планує великі покупки?

— Заводити гривневі рахунки. Зараз банки дуже активно почнуть пропонувати гнучкі й зручні варіанти: рахунки на короткий чи довгий термін, пільгові депозити, з яких можна буде без відсотків знімати і класти гроші, платити. Це зручно, якщо ви, приміром, продаєте квартиру та невдовзі збираєтеся придбати іншу. Можливо, банки навіть скасують плату за користування рахунком, бо для фінустанови вигідно, що ваші гроші в неї крутяться. Тобто, робитимуть усе можливе, щоб приманювати клієнтів.

Чому саме 150 тисяч?

— У деяких країнах ЄС ця сума значно менша. Наприклад, в Італії лише тисяча євро. В інших країнах — навіть 500 євро. А от українські 150 тисяч гривень — якраз компромісне рішення, що не провокуватиме соціального невдоволення. Більшості нашого населення це рішення геть не стосується, бо люди не щодня купують квартиру чи машину.

Яка відповідальність за порушення?

— Штраф. Але порушити закон буде дуже важко, бо нотаріус нестиме відповідальність за безготівковий, гривневий розрахунок і просто не реєструватиме угоду. Інакше його позбавлять ліцензії.

Скільки грошей в економіку додасть це рішення?

— Очікують, що додатково близько 15 мільярдів гривень. Але ці прогнози досить умовні.

Зараз ви читаєте новину «"Нерухомість і машини купуватимуть за безготівкові гривні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути