вівторок, 17 вересня 2013 06:45

"Не вистачає справжньої львівської "кішки", яку кияни називають кров'янкою"

— Дайте рубля, а я вас розважу, — львівський поет 54-річний Андрій Панчишин згадує, як у студентські роки до нього на зупинці причепився літній чоловік. — На, тільки відчепися, кажу. "Ні, я таки вас розважу". Підходить тролейбус. Він виймає з-за пазухи рукавиці, хапає дроти й опускає тролейбусні роги. Звертається до перехожого: "Потримайте будь ласка, машина поламалася. А я дещо в кабіні забув". І скоренько тікає на протилежний бік вулиці. З тролейбуса вискакує справжній водій кричить: "Ти шо робиш?!" І в писок йому. Було і смішно, і сумно від витівки старого батяра. Бо ця культура вуличних розбишак, якою славився міжвоєнний Львів, за радянської влади майже зникла.

На фестиваль "Дні Львова в Києві", що відбудеться 19-22 вересня у "Мистецькому Арсеналі", Панчишин привезе збірку батярських пісень. Представлять третій музичний диск музиканта Віктора Морозова "Батярській блюз".

— У Польщі є безліч капел, які співають батярський фольклор, — продовжує Панчишин. — Але відтворити справжній вуличний дух Львова їм не вдається. Батярство зародилося в передмістях. Українські сільські хлопці приїжджали до польськомовного Львова. І народжувалася неповторна говірка, де крім українсько-польської, домішувався ідиш, німецька, мадярська. Пізніше "золота молодь" Львова стала гратися в хуліганів, бо бути батяром стало модно.

Відроджувати батярську культуру Панчишин із Віктором Морозовим та письменником Юрієм Винничуком почали наприкінці 1980-х.

— Живих носіїв майже не лишилося, більшість вивезли до Сибірії, або вони втікли в Польщу. На першому диску Морозова "Тільки у Львові" Винничук переклав батярські пісні на більш зрозумілу мову. Для другого і третього — я написав тексти. Мій дід і прадід дуже цікавилися цією темою. 17 років живу в Києві, — продовжує Андрій Панчишин. — Цього духу мені дуже не вистачає. Як і справжньої львівської "кішки", те що кияни називають кров'янкою, і роблять її тут зовсім не так, як у Львові.

У "Мистецькому Арсеналі" відтворять найвідоміші львівські будівлі. На фестивалі вистави покаже театр на ходулях "Воскресіння". Відбудеться сольний виступ лідера рок-гурту "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука. Завершить — виступ переможниці Євробачення-2005 співачки Руслани з програмою "Дикі танці".

Зараз ви читаєте новину «"Не вистачає справжньої львівської "кішки", яку кияни називають кров'янкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути