четвер, 24 листопада 2011 06:15

Народжені на початку 30-х частіше хворіють на діабет

Люди, які були зачаті або народилися в період Голодомору, схильні до діабету, серцево-судинних захворювань, мають психічні відхилення, в них підвищений ризик раку статевих органів. Про це розказує Олександр Вайсерман, 53 роки, доктор медичних наук, завідувач лабораторії епігенетики Інституту геронтології ім. Чеботарьова Національної академії медичних наук України.

— У базі хворих Інституту ендокринології є близько трьох мільйонів осіб. Для дослідження ми взяли дані за реєстром цукрового діабету. Зазвичай серед населення діабетиків 1 відсоток. А на перше півріччя 1934-го припадає величезний сплеск — 1,5 відсотка. Люди, зачаті в період Великого Голоду, мають у півтора раза більшу схильність до діабету. Порівнювали й різні області країни. На Західній Україні голоду не було, сплеску захворюваності на діабет немає. Найяскравіше ця тенденція проявилася на Харківщині, де голод був найбільшим.

Чому саме діабет?

— Дитина перенесла голод у період внутрішньоутробного розвитку. Коли в мозку формувався центр апетиту, запустився механізм, що кожну крихту потрібно нести у сховище. Люди, які пережили голод, часто не можуть наїстися. У певному відділі мозку активізуються структури, що постійно спонукають запасатися. Організм намагається максимально все в себе втягнути. Перетворити будь-яку їжу на жир. Порушується обмін речовин, людина починає хворіти. Так сталося з індіанцями племені піма. У них завжди було дуже мало харчів. Коли їх помістили в резервацію і почали нормально годувати, 90 відсотків ожиріли й захворіли на діабет.

Які ще наслідки перенесеного голоду?

— Підвищена кількість людей із психічними відхиленнями. Нащадки тих, хто пережив голод, схильні до самогубств. Серед них більше людей із нетрадиційною сексуальною орієнтацією. У дітей, які народилися з маленькою вагою, виявили збільшену схильність до раку у статевій сфері. У жінок — рак грудей, у чоловіків — рак яєчок.

Зараз ви читаєте новину «Народжені на початку 30-х частіше хворіють на діабет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути