пʼятниця, 21 жовтня 2011 07:30

Найдорожчий кінь в Україні любить оливкову олію

Автор: Фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Працівник столичного іподрому вигулює коня Астурро. Його два місяці тому подарував арабський шейх Мубарак. В Україну тварину доставили літаком
Працівник столичного іподрому вигулює коня Астурро. Його два місяці тому подарував арабський шейх Мубарак. В Україну тварину доставили літаком

У неділю на Київському іподромі відбулися останні в цьому біговому сезоні заїзди коней. Переміг у них 4-річний жеребець на прізвисько Астурро. Його два місяці тому подарував громадській організації "Всеукраїнський союз конярів" шейх Мубарак з Арабських Еміратів. Тварина є найдорожчим скакуном в Україні, коштує $500 тис.

Із головою союзу 37-річним Вадимом Максимчуком зустрічаємось на іподромі в середу близько 9.00. Сірого Астурро з червоним сідлом та збруєю виводять із конюшні.

— Он отличается от украинских пород. Начиная от позвонков, которых на два меньше, и заканчивая формой головы. Хвост у него всегда поднятый, — Вадим Максимчук гладить тварину по спині. Кінь жує кубик цукру. Жокей відпускає його скакати у загоні. — Это чистокровный арабський жеребец. Порода является родоначальником всех коней. У Богдана Хмельницкого такой был. В Украине лучших нет.

Висока ціна коня через хорошу генетику та фізичні дані, пояснює фахівець. Кличка Астурро перекладається як "зірка привабливого щастя". У загоні бігає не поспішаючи.

— Ви б його на змаганнях бачили. Вогнем дихає, стійка бойова, — додає Максимчук.

На світових змаганнях коні завжди представляють країну, в якій народились. Якщо Астурро буде перемагати, то під прапором Еміратів.

— Але його діти, які народяться тут, будуть виступати під українським прапором. У країні є близько двох десятків голів такої породи.

До України коня доправили літаком. Поки що його не навантажують тренуваннями,  проходить акліматизацію. Півтори години щодня бігає під наглядом тренерів та ветеринарів. Йому міряють пульс, оглядають, чи не хворіє.

Через інший клімат у коня стала густіша шерсть.

— Тут заріс. У пустелі теж буває холодно. Тому проблем із зимою не матиме, — Максимчук тримає коня за повід, плескає його біля шиї. — Їсть те ж саме, що всі коні — овес, моркву, сіно. Тільки оливкову олію йому додаємо, любить. Коней зараз утримувати не дорожче за собаку. Не розумію, чому в нас їх мають одиниці. Я займаюсь усіма видами екстремального спорту. Але такого задоволення, як під час їзди верхи, ніде не відчуваєш. Навіть якщо розігнатися на мотоциклі до 200 кілометрів.

У нас всі про Євро говорять. А треба розвивати кінний спорт.  В усьому світі це ознака чесності і порядності. Про що говорити з арабськими шейхами? Про політику їм це не цікаво, про жінок, гроші вони не говорять, про родину — це особисте. А от про коней — із задоволенням. Навіть з англійською королевою спільну мову знайдете.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий кінь в Україні любить оливкову олію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути