Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2015 05:35

"На великий наступ Путін не наважиться"

— Ми готові оборонятися всіма силами. Інша ж сторона продовжує провокації, — каже колишній заступник міністра оборони 54-річний Леонід Поляков. — Для виконання Мінських угод потрібно, щоб Росія дозріла до практичних кроків. Поки що не бачимо цього.

— В ніч на понеділок російські найманці 37 разів відкривали вогонь. Більшість провокаційних обстрілів з мінометів, гранатометів та БМП відбулися на Донецькому напрямку. Є дані, що бойовики ДНР переодягаються під місцевих і йдуть на розвідку до українських військових, — каже 43-річний Дмитро Тимчук, координатор групи "Інформаційний спротив".

Українська розвідка зафіксувала, що бойовики готуються до наступальних дій.

— Там постійно перебувають різного рангу військові начальники, наприклад, із генерального штабу, 12-го резерву ­командування російських збройних сил, — говорить начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скибицький.

Мінські угоди мали виконати до кінця 2015 року. На цьому й наполягає українська сторона. Однак глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив: термін виконання переноситься на 2016-й.

Екс-міністр оборони 58-річний Анатолій Гриценко каже, якщо Мінські домовленості виконати, то Україна зникне з карти. Тобто їх треба розірвати й почати новий раунд переговорів за участю США, Євросоюзу та Великої Британії.

— Найімовірніший варіант — Мінськ-3, — вважає Поляков. — Збережуть нинішні положення і продовжать термін виконання. Але Кремль і його маріонетки на Донбасі постійно зривають домовленості. Тому немає впевненості, що цього разу нарешті почнуть виконувати. Москва не готова до практичних змін.

Можливий варіант — ні миру, ні війни. Фактично, розірвання Мінських угод. Це Росії невигідно, бо тоді світ посилить тиск на неї. А вона й зараз має великі втрати від санкцій.

— Москва тепер на роздоріжжі, — каже політолог 43-річний Андрій Плахонін. — Це можна побачити навіть на тамтешньому телебаченні, де наступного дня після перешіптування Путіна з Обамою з'явилися сюжети, що президент Америки — великий друг Росії. Для Кремля важливе пом'якшення стосунків із Вашингтоном. Бо Росія має економічні проблеми, зокрема і через санкції Заходу. На великий наступ Путін не зважиться. За місяць-півтора побачимо зустріч у старому форматі та спроби нових компромісів.

Провести демократичні вибори на Донбасі зараз неможливо. Навіть якщо Україна встановить контроль над кордоном. Має пройти певний час. Навіть не місяці, а роки.

Зараз ви читаєте новину «"На великий наступ Путін не наважиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути