середа, 18 квітня 2012 06:30

Спецтема: Великдень

На Великдень скасували всі рейсові автобуси

Автор: фото: Тетяна Щербатюк
  15 квітня православні відзначили Великдень — Світле Христове Воскресіння. Близько тисячі вірян прямують вулицею Соборною у Вінниці до Воскресенського храму. Люди зійшлися на центральну вулицю з 38 церков. Через це майже годину не їздив міський транспорт. Таку великодню ходу в обласному центрі влаштовують удруге
15 квітня православні відзначили Великдень — Світле Христове Воскресіння. Близько тисячі вірян прямують вулицею Соборною у Вінниці до Воскресенського храму. Люди зійшлися на центральну вулицю з 38 церков. Через це майже годину не їздив міський транспорт. Таку великодню ходу в обласному центрі влаштовують удруге

— Нехай це свячене яйце принесе в нашу хату щастя і добробут, — 49-річний Олег Федишин тримає тарілку із нарізаним скибочками свяченим яйцем. Одягнений у чорні штани, картату синю сорочку. 15 квітня об 11.00 у його домі в шахтарському селі Глухів Сокальського району Львівської області зібралася вся родина на святковий Великодній обід.

У Федишинів шестеро дітей.

— Вам, хлопці, міцного здоров'я і хай Господь береже від нещасть, — подає яйце 24-річному Василеві, 23-річному Ігореві та 20-річному Андрієві. Усі вони шахтарі. Хрестяться і їдять яйце. — А тобі, Віталіку, — звертається до 25-річного сина, який працює вантажником у місцевому магазині, — невістку в дім привести. — Олесю, — каже до 17-річної дочки, перукарки на шахті, — хай Господь добру долю пошле. А тобі, Вікусю, — гладить по голові 11-річну Вікторію, — в школі добре вчитися, щоби з тої науки толк був.

Біля Василя сидить його дружина 20-річна Тетяна, домогосподарка.

— Таню, тобі здоров'я міцного, аби ви з Василем нас внуками потішили. Час тяжкий, але зволікати з тим не треба. Дає Бог дитину — дасть і на дитину, — усміхається господар. — А нам, Ользю, — звертається до жінки 44-річної Ольги Петрівни, — хай ше Господь пару літ добавить. Дітей ми виростили, ще би ними потішитися. Велика родина — то Божа благодать, для неї треба жити. У дітях щастя, — міцно притискає до себе Андрія і Василя.

Федишини кілька років зводять будинок із цегли і шлакоблоків. У кількох кімнатах зробили ремонт. У кухні біля плити стоїть газовий балон — село негазифіковане.

Хвилин 10 усі снідають мовчки. На столі паска, м'ясна нарізка, копчена риба, оселедець, печена курка, смажена печінка, буряки з хроном, голубці, салати з крабових паличок, свіжих помідорів та огірків, пляшка червоного вина.

У Глухові живуть близько 350 людей. Майже всі дорослі працюють на шахті "Степова" на околиці. Вона нещодавно горіла. Зайнялися дерев'яні затяжки на глибині 550 м.

— Мене через ту пожежу у відпустку відправили, — розповідає Олег Євгенович. — Та то не страшно, гроші заплатять. Сини на роботу ходять, в їхньому відділенні вогню не було.

— Христос воскрес! — у гості заходить друг родини Роман Кожан із сусіднього села Острів, працює гірником на шахті "Червоноградській". Міцної статури, в чорній кофті із сірими смужками.

— А у вас на шахті, Рома, вугілля продається? — запитує Андрій. — Бо в нас гора стоїть — ніхто не бере.

— Та де там? Гора така сама, як і у вас, — махає рукою Роман. — Люди кажуть, що Ахметов викупив собі електростанцію у Добротворі та возить туди вугілля зі сходу, з Павлограда. А наше нема куда дівати.

— Ой, Ользю, сходіть з Олесею до стайні, дайте худобі їсти, бо вже давно пора, — схоплюється Олег Євгенович. Сім'я має корову, теля, кобилу, курей та 10 півнів. — Господарка помагає виживати. Зарплати на шахті немалі — 3-4 тисячі. Але в нас сім'я велика, діти поженяться — схочуть жити окремо, треба відкладати. Василь у бабину хату пішов, а як решта раду дадуть — не знати.

За час трапези чоловіки випили по три чарки вина.

О 14.45 встаємо з-за столу. Скоро автобус привезе на шахту людей з міста, і можна буде виїхати із села. На свято скасували всі рейсові автобуси.

100

кілограмів важить писанка лучанина Івана Гаврилюка. Директор Луцької художньої школи працював над нею 35 днів, використав понад 20 банок фарби. Яйце заввишки 3,75 м.

29 000

міліціонерів стежили за порядком під час Великодніх богослужінь.

 

Зараз ви читаєте новину «На Великдень скасували всі рейсові автобуси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути