пʼятниця, 27 січня 2012 07:00

На мороз не можна виходити голодним

Сильні морози в Україні протримаються до 4 лютого, прогнозують синоптики. На сході температура вночі сягатиме -29°C, у решті регіонів до -24°C, удень до -18°C. Таку погоду приніс сибірський антициклон із Росії.

При низькій температурі збільшуються ризики обморожень. Щоб їх уникнути, лікарі дають наступні поради.

Не можна виходити на мороз голодним. Обов'язково добре поїсти чогось  калорійного. Наприклад, суп на бульйоні або м'ясо. Якщо змерзли, теж треба щось з'їсти.

Не пити спиртного — воно викликає велику втрату тепла.

Не курити на морозі. Це зменшує периферійну циркуляцію крові, що робить руки та ноги вразливішими.

Менше розмовляти на вулиці.

Одяг має бути вільним. Замість одного теплого светру краще вдягти кілька легких. Між ними буде прошарок повітря, який утримуватиме тепло. Це попередить спітніння. На морозі воно небезпечне.

Тісні черевики, відсутність устілок, сирі брудні шкарпетки підвищують ризик обмороження. Особливу увагу взуттю необхідно приділяти тим, у кого пітніють ноги. У черевики класти теплі устілки, замість бавовняних шкарпеток вдягнути вовняні — вони вбирають вологу.

Рукавиці з натуральних матеріалів від морозу не рятують. Краще одягати вологовідштовхувальні з хутром усередині.

Не носити золотих і срібних прикрас. Сережки можуть прилипати до шкіри. Каблучки на пальцях заважають нормально циркулювати крові.

Діти та літні люди більше схильні до переохолодження й обморожень. У малюків терморегуляція організму ще не повністю налаштована, а в літніх ця функція буває порушена. Якщо дитина грається надворі, її треба кожні 15-20 хв. повертати в приміщення погрітися.

Не перевтомлюватися. Утомлена людина швидше піддається переохолодженню.

— У жодному разі не можна користуватися зволожувальними кремами перед виходом на вулицю. Вони містять воду, а на морозі це викликає проблеми, — каже косметолог Катерина Муратова, 27 років. — Усім, у кого суха, нормальна та комбінована шкіра, варто наносити жирні креми за півгодини до виходу на вулицю. Тоді вони добре вберуться. Тим, у кого жирна шкіра, крему не треба взагалі.

Якщо денна температура впаде нижче -20°C, швидкість вітру буде понад 5 м/с і вологість повітря перевищить 80%, то для учнів початкових класів скасують навчання. Решта не ходитимуть до школи при -24°С.

Зараз ви читаєте новину «На мороз не можна виходити голодним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути