Ексклюзиви
понеділок, 16 лютого 2009 17:09

Моряки "Фаїни" у полоні їли раз на день

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  27-річний моторист ”Фаїни” Павло Блиняєв із матір’ю Марією (ліворуч) та дружиною Світланою під час зустрічі в аеропорту ”Бориспіль”
27-річний моторист ”Фаїни” Павло Блиняєв із матір’ю Марією (ліворуч) та дружиною Світланою під час зустрічі в аеропорту ”Бориспіль”

У п"ятницю, 13 лютого, екіпаж українського судна "Фаїна" на президентському літаку повернувся з Кенії до України. Моряки пробули у полоні в сомалійських піратів 134 дні. В аеропорту "Бориспіль" бранців зустрічали рідні, президент Віктор Ющенко та 200 журналістів.

До літака кидаються родичі й чиновники. Моряки спускаються трапом, усміхаються. Одягнені у камуфляжні куртки та штани, на плечах рюкзаки, в руках — целофанові пакети з речами. Декого обіймає Ющенко. На нього зважають мало. Колишні полонені поспішають до рідних.

— Ти моє сонечко, я тебе дуже люблю! — перше, що говорить сину Ольга Гіржева, 40 років. Тримає 21-річного Артема за руку.

Члени екіпажу та їхні близькі йдуть до зали для офіційних делегацій. Майже годину з ними говорить президент. Потім моряки сідають в автобус, який розвозить їх по домівках. Старшого механіка 51-річного Олексія Хархалупа рідні забрали автомобілем.

— Почуваюся не дуже добре. Виснажений і стомлений, — каже він. Додає, що кидати флот не збирається. — Я майже 35 років працюю моряком. Не уявляю, чим іще міг би займатися.

Питаємо, чи сомалійці знущалися з бранців.

Найкраще йшли детективи Донцової

— Коли американські військові заборонили передавати піратам на борт наркотики, вони дуже розізлилися. Закрили у каюті вентиляційні люки, аби там стояла страшна задуха, забрали воду. Вночі могли вимкнути світло і змусити нас до ранку ходити кімнатою. Часом не дозволяли розмовляти. Членам екіпажу, які їх чимось роздратували, забороняли лягати.

Олексій каже, що багато читали.

— По кілька разів перечитали усе, що мали. Найкраще йшли детективи Донцової.

— Їли раз на день, переважно рис. Іноді пірати нам привозили ще й козячі кістки, хребти. М"яса на них зовсім не було, — згадує моторист-механік 24-річний Іван Герелюк. — Пірати їли так само. Перед тим забрали собі усі харчі, що були на судні.

За дорученням Віктора Ющенка морякам запропонували пройти медично-психологічну реабілітацію у лікарні "Феофанія" під Києвом. Пообіцяли надати безкоштовні путівки до санаторіїв.

Зараз ви читаєте новину «Моряки "Фаїни" у полоні їли раз на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути