Ексклюзиви
вівторок, 30 липня 2013 07:45

Митрополита Володимира завезли до Лаври на інвалідному візку

— Царь приезжает. Мы сегодня возле Лавры с семи утра стоим. Спина болит, ноги отваливаются, — розмовляє по мобільному міліціонер. 26 липня о 18.00 стоїть неподалік воріт Києво-Печерської лаври. Навколо — кількасот його колег. Вулиці обгороджені стрічками, людям не дозволяють переходити дорогу. Лавки на тролейбусній зупинці застелені газетами — їх пофарбували у жовтий колір, однак фарба не висохла.

Кілька чоловіків і жінок розгортають плакат "Церкві і державі жити окремо, а померти разом", на якому намальований священик з мішком грошей.

— Ми проти зростання релігії за кошт платників податків, — каже Анастасія Живкова, яка тримає плакат. Не встигає завершити розмову, як кілька міліціонерів у бронежилетах мовчки заштовхують її та колег до автозаку.

Перед входом до Лаври стоять два металошукачі. Співробітники державної служби охорони перевіряють речі людей.

— Кошмар какой-то, — каже жінка у білій хустці. — Все проверяют, в косметичках роются.

Перед входом лежить великий килим. Перед ним зупиняється чорний "мерседес", позаду стає джип. Охоронці виводять із задніх дверей митрополита Володимира, настоятеля Української православної церкви Московського патріархату. На вході йому вручають букет, садовлять до інвалідного візка й завозять всередину. За 10 хв. до Лаври під'їжджає кортеж московського патріарха Кирила. Віряни починають штовхатися, хочуть його побачити зблизька.

— Наш патриарх Кирилл! — здіймає руки жінка.

— Не штовхайтеся, бо не буде благодаті, — каже інша.

О 21.00 у Трапезній церкві починається молебень. Біля хреста Андрія Первозваного збираються лідери помісних православних церков. Навпроти храму біля кіоску сидять троє жінок з молитовниками.

— Я чекатиму до ранку, щоб пройти до хреста, — каже 66-річна Єфросинія. Вона приїхала з Чернігівщини. — Я віруюча Московського патріархату. Господь не простить, якщо перейдемо у Київський. То раскольніки, зрадники православної віри.

Перед Трапезною церквою утворюється черга з кількох тисяч людей.

Віктор Янукович відвідав Трапезну церкву 27 липня о 14.30.

Зараз ви читаєте новину «Митрополита Володимира завезли до Лаври на інвалідному візку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути