пʼятниця, 29 липня 2016 07:50

Митрополит Онуфрій приїхав на молебень п'ятьма джипами
2

Жінки моляться біля столичного Українського дому перед початком молебню ”За мир в Україні”. У пішій ході від Почаївської та Святогірської лавр взяли участь близько тисячі осіб. Решту до Києва привезли автобусами
Фото: reuters
Паломники хресної ходи ”За мир в Україні” моляться 27 липня біля пам’ятника князю Володимирові у столиці. Частина людей до Києва йшли пішки 23 дні, подолали 685 кілометрів

— Вони ще жаліються, що їх сєпарами називають. А хто вони? Не бачу в них жодного українського прапора, — каже офіціант ресторану "Мафія" на Європейській площі в центрі столиці.

Уранці 27 липня курить біля входу до закладу. За годину тут має завершитися хресна хода "За мир в Україні". Її організувала Українська православна церква Московського патріархату. На молебень зібралося близько 10 тис. вірян.

Хода складалася з двох колон. Перша — близько 250 осіб, вийшла 6 липня від Святогірської лаври з однойменного міста на Донеччині. Це — за 666 км від Києва. За три дні така ж колона рушила до столиці з Почаївської лаври на Тернопільщині. Обидві процесії пройшли 60 містами та селами України. 27 липня зустрілися на Володимирській гірці у столиці для молебня.

Зранку Європейську площу обгородили 2-метровим парканом. Потрібно пройти повз 20, щоб потрапити всередину. П'ять із них — на Хрещатику, стільки — ж біля метро Арсенальна та Михайлівського собору. Периметр зусібіч оточили поліцейські й бійці Нацгвардії. Впускають лише за документами.

Близько 10:00 на Європейській площі затримують 30-річного бороданя з татуюванням тигра на спині, волоссям по плечі. Він у шортах і короткій майці. Документів не має.

— Я в парламентську бібліотеку, — каже поліцейському.

— Уже від 200 людей чув таке. В тебе навіть читацького квитка нема, — відповідає він.

За півгодини на молебень не пускають ще двох. За день на Володимирську гірку не змогли потрапити близько 40 осіб. Серед них — закутаний у червоно-чорний прапор чоловік і ­дівчина з фото Гітлера. Поліцейські вилучають кілька розкладних ножів, металеві труби. Шістьох чоловіків затримують із плакатом "Донбасс — это русский мир". Везуть до Шевченківського райвідділку поліції. Нацгвардія зупиняє чотирьох бійців батальйону "Січ", які перелазять через паркан.

За день близько 40 людей на спеці непритомніють. Лікарі надають допомогу на місці.

Біля Українського дому киянка 46-річна ­Надія Шершень обливає ноги водою з півлітрової пластикової пляшки. Запнута білою хусткою.

— В воскресенье приехала на службу в Лавру, а она — пустая. Потому что россияне и белорусы не приезжают. А где еще есть православный люд, которому интересны наши святыни? В Европе таких нет, — каже Надія. — Четыре года назад приезжал патриарх Кирилл. Это было событие номер один. А сейчас все враждебны к православным. Только скажи, в какую церковь ходишь, все — сепаратист. Хотя наш батюшка уже два года собирает помощь в АТО, ездит туда капеланом.

О 10:30 на Європейську площу заїжджають ЛАЗи і МАЗи Київпастрансу. Із салонів чути церковні співи. Прочани з Почаївської лаври ночували в церкві Феодосія Чернігівського на столичній вул. Чорнобильській. Мали звідти зайти в центр пішки. Але міністр Арсен Аваков переконав їх пересісти в автобуси — задля безпеки. Прочани зі Святогірська ночували в церкві Святої Ольги на Харківському масиві. Їх підвезли на молебень на півгодини раніше.

Люди підіймаються до нижньої тераси Володимирського парку. Орієнтуються на таблички з назвою регіону чи міста. Обабіч тротуару навколішки сидять зо 20 жебраків-ромів.

— Подайте, маю хвору маму, — каже 30-річна жінка.

Володимирська гірка заповнена людьми. Жінки в хустках, багато бороданів. Повз них ходять священики у чорних рясах і черниці в білих сутанах. Обабіч дороги за прочанами спостерігають троє чоловіків у чорних футболках із написом "Само­оборона Києва". Ще п'ятеро сидять на парапеті огорожі.

За півгодини натовп заповнює територію нижньої тераси біля пам'ятника князю Володимирові. Вхід до нього перекривають. Близько двох тисяч прочан сідають на схилах парку.

Біля проходу стоїть 50-річний чоловік із фотографією російського царя Миколи ІІ на грудях. Представляється Василем із Дніпра.

— Руський цар — великомученик! Він і вся його сім'я — святі, — каже. — Мої друзі на молебень їхали автобусом із Дніпропетровської області. Скидалися по 50 гривень.

Опівдні до пам'ятника в оточенні охоронців заходить лідер фракції "Опозиційний блок" 57-річний Юрій Бойко. Стає поруч із нардепами-однопартійцями 53-річним Вадимом Новинським та 49-річним Нестором Шуфричем. За 15 хв. кортежем із п'яти джипів та в супроводі машини поліції приїжджає митрополит 71-річний Онуфрій. Люди біжать до нього за благословін­ням. Цілують руки. Охорона відтягує вірян.

— Хто любить молитву, Бога, свою землю — той не протистоїть хресній ході. Бо вона мирна. Люди моляться за нашу землю, за країну, владу, за усіх людей, — каже Онуфрій.

Учасники ходи під спів хору несуть ікони Почаївської та Святогірської лавр. Молебень триває годину.

Далі прочани йдуть до Києво-Печерської лаври. Наступного дня там продовжать святкувати день хрещення Русі.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Онуфрій приїхав на молебень п'ятьма джипами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути