пʼятниця, 20 січня 2017 00:55

Місто затягло смогом на три доби

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com\ Максим Кудимець
  Шевченківський район огорнула імла. Туман із викидами та вихлопними газами накопичився в приземному шарі атмосфери. Це явище називають метеорологічною димкою
Шевченківський район огорнула імла. Туман із викидами та вихлопними газами накопичився в приземному шарі атмосфери. Це явище називають метеорологічною димкою

Майже три доби Київ і передмістя були вкриті густим смогом. Столицю затягло імлою увечері 16 січня. Жителі почали скаржитися на запах горілого.

— На лівому березі дим стояв густий. Смерділо, як улітку, коли торф'яники горіли, — каже киянин Сергій Тихий.

Пожеж у місті чи на околицях не було, запевняють у Держслужбі з надзвичайних ситуацій. Причина смороду — погодне явище.

— У столиці спостерігають метеорологічну димку. Туман виник від зниження температури повітря та високої вологості. Викиди, вихлопні гази й дим не піднімалися вгору. Накопичувалися в приземному шарі атмосфери, — розповідає Роман Ткачук з управління з питань надзвичайних ситуацій міськадміністрації.

— Температура у приземному шарі низька. Мороз сягає —8 градусів, вітру практично немає. Угору повітря не рухається, ніби застигло. Разом із ним застигли всі продукти згоряння. Такий туман у метеорології називається радіаційним. Але він не радіоактивний, — пояснює синоптик Наталка Діденко.

Уміст продуктів горіння в повітрі над містом уранці 17 січня перевищував норму вдвічі. Три дні ситуацію із забрудненням Держпродспоживслужба перевіряла щогодини.

— Смог — типова ситуація для мегаполісів. Зараз перевищення допустимих концентрацій за сірчастим ангідридом (хімічна сполука, через яку загострюються захворювання дихальних шляхів. — ГПУ) майже не зафіксовано, — говорить головний санітарний лікар Києва Олег Рубан.

— Особливо їдкий запах відчувався в приватному секторі на околицях столиці. Виник через викиди твердопаливних котлів. Влада не робить нічого для того, щоб змінити ситуацію. Ми труїмо навколишнє середовище й себе, — каже еколог Тетяна Тимочко.

Лікарі радять жителям Києва та передмістя менше перебувати на вулиці, особливо вранці. Дітям і вагітним варто відмовитися від тривалих прогулянок. У приміщеннях вмикати кондиціонер.

Зараз ви читаєте новину «Місто затягло смогом на три доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути