пʼятниця, 27 листопада 2009 08:38

Мішка борошна вистачає на три тисячі проскурок
6

Валерій Големша поміщає випічку в піч проскурні при Троїцькому Йонівському чоловічому монастирі в Києві. Тут двічі-тричі на тиждень печуть великі й малі проскури, кілька сортів хліба, булки і кекси
Фото: фото: Олександр Кузьмін
Букви ІС ХС на проскурах для служб означають ”Ісус Христос”, НІКА з грецької — ”перемога”
Богдан Дорошенко висипає мішок борошна у машину для замішування тіста. Борошно беруть тільки вищого ґатунку, воно має відстоятися
Першу порцію випічки замішують о восьмій ранку. До обіду
Костянтин Ярмош проколює сирі проскурки, щоб два кружки тіста добре з’єдналися і не розпалися

— На просфорне нужно псалтырь читать. Но мы здесь все автолюбители — говорим о машинах, о политике. Обсуждали грипп. Интересно, это серьезная болезнь или политическая истерия? — випускник духовної семінарії Костянтин Ярмош виходить на поріг пекарні при Свято-Троїцькому Йонівському чоловічому монастирі. Це біля ботанічного саду ім. Гришка в Києві.

Із ним у пекарні працюють семеро прихожан. Слухають проповідь по місцевому радіо. Двері замикають зсередини на ключ.

— Дивіться, на градуснику 41 градус. Часом до 46 доходить, — витирає піт із лоба 28-річний Віталій Самітовський. Він автослюсар, сьогодні наглядає за випічкою. — Пекарі міняються, бо тут гаряче.

— Тут усі з вищою освітою — двоє випускників політехнічного, один із театрального, грав у театрі руської драми, — каже Костянтин. — 13 листопада святкували Спиридона і Никодима — це проскурники печерські, наше професійне свято. Навіть з матушками у Зимненському монастирі біля Володимира-Волинського пекли разом.

Проскурки випікають двічі-тричі на тиждень, у дві зміни. Одна триває 2,5 год. 28 листопада починається Різдвяний піст — змін побільшає до п"яти. Раз на тиждень замішують тісто на великі проскури для служб. У вівторок і п"ятницю печуть картопляно-цибулевий, гірчичний і фруктовий хліби, булки з корицею і маком, кекси.

— Вообще-то, женщинам сюда входить не положено, — потирає за вухом працівник пекарні Богдан Дорошенко, 26 років. Проскурнею 10 років керує його брат, отець Давид.

Біля дверей два пластикові мішки з проскурками, спеченими в першу зміну. Випічка ще тепла і м"яка. Костянтин Ярмош пропонує пригоститися.

— Треба перехреститися?

— Ні, вони ще не освячені, це просто булочка. Воду для тіста беремо не святу, а з-під крана. Бо якщо браковані вийдуть — не піднімуться або кривенькі, кришимо курочкам. Самі до супу їмо.

На стіні ікона Богородиці. Біля неї — роздруковані молитви. Перед зміною проскурники моляться 15 хв. Читають "Царю Небесному" і молитву до роботи.

— У Спасителя дві природи, людська і божественна. Тому проскурка складається з двох частин — низу і верху. Низ трохи товщий, — пояснює Богдан Дорошенко. — Борошно тільки вищого сорту. За день використовують 90-кілограмовий мішок. Його вистачає на три тисячі  проскурок. У кожному монастирі печуть з одних і тих же складників. Правда, дехто не солить. Але всі на смак інші. Я свої проскурки за смаком упізнаю.

На стіні старі радянські листівки: "Выполним план великих работ!", "Ночь работе не помеха".

Кружечки з тіста вирізають на дубовому столі. 37-річний Олександр Виговський робить відбитки на них металевими печатками. На одній — ім"я Діви Марії, на іншій — хрест. На свята печуть проскурки з ликом святого Йони.

— Працював у банку, робота з цифрами складна і відповідальна. Пішов звідти, — Виговський єдиний з усіх говорить українською. Навчається заочно в духовній семінарії. — Тут фізично важко, але легше виправити помилку. Удома на кухню не лізу, це справа дружини. Діти в садку хваляться, що тато проскурки пече. Приношу їм, бо вдома такого не випечеш.

Під великим плакатом "В пору рабочую пашут и ночью" двоє пекарів збризкують кружечки тіста водою з пульверизаторів. Місиво швидко проколюють шилом із чотирма шпильками. Чути цокання.

— Це така пробивачка, — каже Дорошенко. — Щоб дві половинки зріднилися і проскурку не розірвало.

Віталій Самітовський заглядає в піч.

— Посторонись, — надягає рукавиці й дістає звідти бляху. Випічку висипає на широкий стіл, накриває тканиною. Вона лежатиме годину. — Тут збоїв не буває. Якось проводка загорілася, то самі потушили. Хіба що раз довелося терміново їхати зі своїми продуктами в чужий монастир, у нас електрики не було.

У церкві проскурка коштує гривню. Хліб продають по 6 грн, булки — по 5.

— Люди в ботанічному саду гуляють, чують запах і йдуть до нас, — каже послушниця Ганна, 53 роки. Вона продає свічки і хрестики в церковній крамниці. — А хто вже знає, то спеціально сюди їдуть.


Зараз ви читаєте новину «Мішка борошна вистачає на три тисячі проскурок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути