вівторок, 27 вересня 2011 07:40

Міліція затримала 60 "свободівців"
7

Фото: фото: Ірина ПАТЛАТЮК

25 вересня близько 16.00 в місті Умань на Черкащині "свободівці" намагалися провести акцію "Умань без хасидів". Коли активісти рушили в напрямку центру міста, бійці "Беркута" взяли їх у кільце і почали вантажити в автозаки.

О 15.45 учасники акції збираються поблизу заводу "Мегомметр". Напередодні Черкаський окружний суд заборонив будь-які акції в Умані з 25 вересня по 10 жовтня. Молодь тримає у руках плакати: "Наша країна — наші правила", "Умань українське місто". На акцію приїхали активісти з Києва, Одеси, Миколаєва, Вінниці та Черкас.

Неподалік припарковані автобуси, два автозаки й патрульні автомобілі. Майданчик, де стоять "свободівці", оточили міліціонери в чорній спецформі. Близько 16.00 голова Черкаської обласної організації "Свобода" Тетяна Чорномаз оголошує про початок зустрічі виборців із депутатом міської ради Богданом Чорномазом. Коли плакати скручують, людей, що стоять поза кільцем міліції, починають пропускати всередину.

— Хасиди перебувають у нашому місті незаконно, — говорить Тетяна Чорномаз. — У нас немає статуса паломника, тому вони не паломники, і туристами вони не є, бо не мають туристичного ваучера. Ми сьогодні маємо не тільки збитки в нашому місті, а й приниження наших громадян. Тут порушують права українців, а наша влада стає на захист іноземців. Ми торік проводили марш протесту, але цього року нам заборонили.

Богдан Чорномаз каже, що в Умані ремонтують лише дороги до місця паломництва. З натовпу хтось починає кричати, щоб забрали мощі хасидського праведника.

— Нам усе одно, носять іноземці пейси чи дреди, чи ходять у паранджі — вони тут гості. А коли гості починають поводитися так, ніби господарі — це викликає обурення, — каже Андрій Іллєнко, 24 роки, голова Київської міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода". — Коли влада отак підлабузницьки лиже одне місце цим людям, намагається вислужитися й показати, які вони борці з антисемітизмом, тим самим показує, що не дасть нам легально боротися за свої права.

За 20 м від майданчика, де триває акція, стоїть дівчина в хасидському вбранні, фотографує.

— Я хасид, — говорить Циппі, 22 роки. — Меня обижает то, что здесь говорят. Я знаю, что область зарабатывает деньги на паломниках. Эти люди, наверное, мало зарабатывают.

Послухати "свободівців" підходять місцеві жителі.

— Подивися, діти прийшли мітингувати й міліція, — говорять між собою дві літні жінки. — І хто їх сюди позвозив? Це як гребти всіх будуть, то і нас заберуть.

Близько 17.00 активісти починають розходитися. Пробираються крізь ряди правоохоронців, переходять дорогу. На іншому боці вулиці згуртовуються у групи, рушають у напрямку центру міста, викрикують гасла. В цей час "беркутівцям" дають команду: "В кольцо!" Підгонять два автозаки і автобус.

— Та що ви робите! Зупиніться, не бийте дітей! — кричить із натовпу сивий чоловік.

Люди починають кидатися на "беркутівців". Б'ють їх по шоломах, лаються.

Активістів заштовхують в автозаки. Переважна більшість — хлопці й молоді чоловіки. Дівчат відпускають, вони зразу тікають. З-під однієї машини вискакує хлопець у порваній футболці з вишивкою. Кричить: "Рятуйте!" Робить кілька кроків, але його хапають "беркутівці". Зчиняється бійка. Люди, які це бачили, кидаються на міліціонерів, щоб вирвати хлопця. Але їм не вдається. Коли автозаки заповнюються, кількох активістів садять в автобус. Його оточує "Беркут". Автозаки й автобус рушають. "Беркутівці" біжать до своїх автобусів.

60 затриманих "свободівців" везуть у міськвідділ міліції. Під стіни відділення приходять з півсотні людей. Вони двічі зупиняють "швидкі", що виїжджають із двору міськвідділу. В одній до лікарні везуть 18-річного Артура Кравченка.

— У нього напередодні були проблеми з хребтом, — розповідає 20-річна Оксана з Миколаєва. — Лікарі попереджали, що не можна навантажувати спину. Я бачила, як його грубо заламували і садили.

Через 3 год. починають випускати перших затриманих. Ті виходять із невеликими синцями, але кажуть, що у міліції їх не били.

О 23.15 випустили всіх затриманих "свободівців". Вони написали пояснювальні записки. Дехто отримав повістку до суду або в міськвідділ міліції на понеділок.

У міліції кажуть, що в затриманих вилучили димові шашки, газові балончики, рогатки, ремені з металевими наконечниками, ножиці, мотузки і шапки з дірками для очей. Учасники маршу це заперечують.

Під час сутички одному міліціонеру пробили цеглиною шолом. Він у лікарні зі струсом мозку.

 

Очікують 70 тисяч паломників

Хасиди — прихильники однієї з течій ортодоксального юдаїзму, яка виникла у першій половині XVIII ст. у єврейських громадах Південно-Західної України та поширилася на всю Східну Європу. В Умані на Черкащині похований їхній духовний наставник ребе Нахман Броцлавський.

Щоосені на його могилу приїздять тисячі паломників відзначити єврейський Новий рік — свято Рош а-Шана.

2011-го Новий рік святкуватимуть 28–30 вересня. Очікують рекордну кількість хасидів. Посол Ізраїлю в Україні Реувен Дінель каже, можуть приїхати 70 тис. паломників.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Міліція затримала 60 "свободівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути