вівторок, 14 серпня 2012 05:00

Міліціонери не пустили до Києва маршрутки з мітингувальниками

Автор: фото: Тарас Подолян
  Шість годин простояли минулої п’ятниці порожні маршрутки на столичній Великій Окружній дорозі. Того дня водії з 20 підприємств-перевізників хотіли провести акцію протесту в центрі міста, але їх не пустила міліція
Шість годин простояли минулої п’ятниці порожні маршрутки на столичній Великій Окружній дорозі. Того дня водії з 20 підприємств-перевізників хотіли провести акцію протесту в центрі міста, але їх не пустила міліція

Перевізники 20 компаній Київської області зранку 10 серпня направляють свої автобуси пікетувати обласну адміністрацію. До столиці збираються приїхати 200 маршруток і дві тисячі водіїв. Однак на Кільцевій дорозі їх зупиняють даїшники.

— За що спинили — не кажуть. Тут маршруток із 80, — дивиться на припарковану уздовж дороги колону автобусів 50-річний Юрій Слінченко з міста Вишневе Київської області. — Я водій, але сьогодні не за кермом. Ми протестуємо проти незаконного конкурсу, що провела обласна адміністрація. Там виграли фірми, близькі до губернатора Присяжнюка. Це зараз нас відсотків 15 приїхали. Наступного разу будуть усі, Окружна взагалі стане.

Перевізники з Ірпеня, Ворзеля, Боярки, Вишневого, Бучі, Баришівки та інших районних центрів кажуть, що через цей тендер без роботи опиняться три тисячі людей.

— Його має проводити не обласна адміністрація, а Міністерство транспорту. Нам ще до початку конкурсу чітко сказали, що ми програємо, — говорить Ганна Поліщук, 34 роки, засновник підприємства "Клайт" із міста Вишневе. — Майже половину перевезень виграла фірма "Київпівнічтранс" з Одеси. Перевізники мені казали, що їм погрожували. Сьогодні маршрутки з Баришівки зупинили, як тільки ті виїхали з автобази.

Опівдні Кільцева дорога повністю заблокована. На під'їзних шляхах — кілометрові затори. Маршрутки стоять на дорозі. Водії ходять тротуарами. Поряд припарковані два автобуси з "Беркутом". Правоохоронці тримають у руках каски.

— Мені попало від них, що знімала їх на мобільний, — каже Жанна Рибачук, 46 років, диспетчер Боярського підприємства "Агробудтранс". — Це було близько восьмої ранку.

О 11:30 міліціонери затримують організатора акції — правозахисника 35-річного Богдана Хмельницького.

— До нього підбігли одразу шестеро "спецназівців". Скрутили, запхали в автобус і  почали бити. Ми чули крики, бачили, як трясе автобус, що аж двері ходуном ходили. Якщо вони таке роблять при камерах і такій кількості людей, то що з нами зроблять поодинці. У мене двоє дітей, — каже Ганна Поліщук.

Опівдні на Кільцевій починає накрапати дощ. "Беркутівці" заходять в автобуси, даїшники одягають сірі дощовики. Водії планують роз'їжджатись, бо до адміністрації їх все одно не пускають. По обіді Богдана Хмельницького відпускають зі Святошинського районного управління міліції.

— Вони мене били в автобусі. Потім від'їхали далі, погрожували. Око підбите, сорочка розірвана, — каже він телефоном увечері. — Я зрозумів, що вони хочуть. Мене забрати, а людей розлякати. Такого не буде. Ми йдемо далі.

Тендер на перевезення пасажирів, що 7 серпня провели в обласній адміністрації, — нелегітимний. Його має проводити Головна інспекція на автомобільному транспорті Міністерства транспорту і зв'язку України. Однак там заявок не отримували.

13 серпня представники перевізників зустрічалися з головою обласної адміністрації Анатолієм Присяжнюком. Чиновник обіцяв, що конкурсний комітет скасує результати тендерів.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери не пустили до Києва маршрутки з мітингувальниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути