вівторок, 14 червня 2016 00:10

Марш рівності охороняли понад шість тисяч поліцейських

Півтори тисячі людей взяли участь у Марші рівності на підтримку ЛГБТ-спільнот (об'єднання людей із нетрадиційною сексуальною орієнтацією. — ГПУ). Він відбувся 12 червня у Києві. Його учасники пройшли від парку Тараса Шевченка до площі Льва Толстого. Їх охороняли понад 6 тис. поліцейських.

О 9:00 місце початку маршу оточене автобусами й кількома кордонами поліцейських. Усередину пропускають лише за паспортом. Людей обшукують і просять пройти через рамки металошукачів. Учасники фотографуються на тлі поліцейських. Поводяться спокійно. Організатори збирають колону біля входу до університету імені Шевченка.

— Марш — це індикатор нашого суспільства. Ми рухаємо країну до Європи, а там поважають права людини. В них є гарний принцип. Якщо тобі не подобається — не приходь, — каже киянин 22-річний Тимур Левчук. — Я маю партнера. З ним живу вже чотири роки. Не можу юридично закріпити стосунки. І вийшов саме за таке право.

Люди збираються годину. Серед присутніх посли Великої Британії і Франції — Джуліт Гоф та Ізабель Дюмон. Прийшли шведський дипломат Андреас фон Бекерат та українські нардепи — Мустафа Наєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук.

До натовпу підходить глава Нацполіції Хатія Деканоідзе, 39 років. До неї кидається білявий чоловік у світлій сорочці.

— Понаїхало тут і знищують православну Україну! — кричить.

Деканоідзе не реагує. Поліцейські валять чоловіка на землю й несуть до автозака.

Марш рушає з затримкою на 18 хв. Усі підворіття й вулиці на його шляху перекриті. Площа Льва Толстого загороджена металевими сітками. За ними стоять кілька десятків людей. Матюкають учасників ходи.

Одночасно на вул. Великій Васильківській влаштовують мітинг противники маршу. Їх координує 39-річний Ілля Ківа, колишній керівник поліцейського департаменту протидії наркозлочинності.

— Гей-парад — це провокація відносно нашої нації. Це зроблено для того, щоб розколоти українців, — каже Ківа. — Переконаний, права цих людей і так не ущемляють.

Група футбольних уболівальників намагається прорватися дворами на площу Льва Толстого. На вигляд молодші 24 років.

— Є українська ідея, а такі марші їй тільки шкодять. Хто з ким спить — особиста справа кожного. Але це треба тримати за зачиненими дверима, — каже один із чоловіків.

Пройшовши два двори, вони натикаються на кордон поліцейських і повертаються.

Марш закінчується об 11:00. За півгодини поліцейські розбирають загородження й розблоковують вулиці.

Побили двох учасників

57 людей затримали поліцейські під час Маршу рівності. На 10 із них склали протоколи за непокору поліції.

— Ці люди поводилися агресивно. Тому їх доставили до управлінь поліції. Правоохоронці встановили особи затриманих і провели профілактичні бесіди. За дві години після закінчення ходи всіх відпустили, — каже Хатія Деканоідзе.

Також після маршу невідомі побили двох його учасників.

Зараз ви читаєте новину «Марш рівності охороняли понад шість тисяч поліцейських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути